Dodo55#38
A Vistaval az a probléma, hogy kitaláltak bele valami elmebeteg DRM rendszert, ami egy speciális chipen alapult volna. Csak kiszivárogtak a részletek, és mindenki anyázott, és a MS rájött, hogy ezt így nem lehet a felhasználókra erőltetni. A probléma az ott kezdődik, hogy tudták, hogy nem fog mindenki új alaplapot venni, ha Vistat akar, ezért megoldották a chip emulációját, amennyiben az nincs az alaplapon. És amikor úgy döntötték, hogy mégse vezetik be ezt a rendszert, akkor nem szedték ki a Vistaból, mert az egész rendszert a köré írták meg, hanem csak az elmebeteg funkciókat szedték ki belőle, tulajdonképpen semmit nem csinál ez a rendszer(max azt tudom elképzelni, hogy az UAC működik a segítségével, de az eredeti funkciói deaktiválva vannak), csak ott van a mag körül, és minden rendszerszintű művelet keresztül megy rajta. Ezzel még mindig nincs semmi gond, csak hogy ha nincs chip, akkor ugye emulálni kell. Az új procikban pl ott van az Intel VT technológia, ami megoldja ezt különösebb teljesítménycsökkenés nélkül. De egy régebbi, pl Pentium 4 proci esetében gondok vannak, mert pl a vga driverek is csak ezen a rendszeren keresztül kommunikálhatnak a rendszermaggal, ami egyenlő kb 30-40%-os teljesítménycsökkenéssel, mert a lassú emuláció feltartja a drivert.
Úgyhogy nekem hiába fut pl egy csomó játék gyönyörűen XP alatt, Vista alatt mintha egy fele ilyen erős VGA-m lenne. Az ATI egyszer kiadott egy drivert, ami sikeresen megkerülte ezt az alrendszert, de kaptak is miatta rendesen a fejükre. A dolog működött, mindenki nézett mi történt, végre sikerült normális drivert írni Vistara, aztán pár nap múlva jött az új driver, ami ismét 30-40%-al kevesebb FPS-t nyomott, mint XP alatt. De közben ugye ott volt a Core 2, ami egyre jobban elterjedt, és azzal nem volt ilyen gond, és mára már nem is foglalkoznak a problémával, mert csak a felhasználók kis részét érinti, pl minket magyarokat, akik többségének a gépfejlesztés kicsit elérhetetlen lett az utóbbi időben.
Úgyhogy én még maradok az XP-nél, és velem együtt így vannak még sokan.
Pedig vannak dolgok, amikben az én gépemen is gyorsabb a Vista, dehát ez van.
És csak azért a játékokat, és az FPS csökkenést hoztam fel példának, mert talán ez érinti a legtöbb embert, és ez a legfeltűnőbb jelensége az egésznek, de természetesen ennél sokkal többről van szó, más dolgokat is lassítanak ennek a DRM rendszernek a maradványai.