kukacos#41
Biztos hallottál már hívőt arról beszélni, hogy Isten ott van minden fűszálban. Ahogy írtam, szerintem is lehetséges, hogy van a fűszálban intelligencia. Sőt az is lehet, hogy a hívőkkel kapcsolatba lépett ez a magasabbrendű intelligencia, de akkor jelenleg kicsit homályos, hogy miért nem tárja fel valódi természetét, és miért erőltet rájuk egy hagymázas közmondásgyűjteményt :D Egy tisztességes intelligencia elmondaná, hogy egyszer én is olyan ronda fehérjekocsonya voltam, mint ti, csak átszerveztek. Mondjuk segíthetne is nekik megnyerni a lottót vagy hasonló.
Viszont így valószínűleg baromi jól szórakozik :D
De elgondolkodtató, hogy lehetne-e csinálni valamilyen élet-detektort. Az élőlények azon igyekeznek, hogy kimossák az entrópiát a testükből. Alacsony entrópiás táplálékot vesznek fel, amibe átrakják a bennük felhalmozódó rendezetlenséget, majd azt eltávolítják vagy félreteszik. Elméletben lehetne mérni, hogy egy anyagdarab mennyi entrópiát "ürít" és mennyit vesz fel. Struktúrálatlan anyagnál lehetne becsülni azt is, mennyinek kellene ennek lennie elméletben. Az eltérések kimérésével lehetne tesztelni, van-e rejtett struktúra a körülöttünk levő anyagban, ami valamiféle extra információtartamról árulkodik. Ha az élet-detektor bejelezne egy kődarabnál, akkor erősen gyanús, hogy a világban több van, mint amit látunk benne.