Egy böngésző a Google-től.
-
Böngésző háború: Jelentés a frontról
"Google Chrome 10 – majdnem 10pontos
A Google nagyon pofátlanul pont eggyel nagyobb verziójú böngészőt kínál a friss IE-nél. A verziószámozás számomra nevetséges, de annyira nem érdekel, hogy eltántorítson a böngésző használatától. A 10. kiadás nem csak üres marketing. Komoly sebességbeli növekedéssel kecsegtet az új JS motor. A biztonságot tekintve a többiek fölé emeli a böngészőt az új sandbox ami már a Flash playert is homokozóban futtatja. Gyakorlatilag befoltozták az Adobe helyett az összes biztonsági rést, és a böngésző elméletileg törhetetlen lett a flash beépülőn keresztül. Meg se próbálták az ide P2O megmérettetésen feltörni. A böngészőből kikerült a .H264 videók támogatása. Megujúlt még a beállítások részleg is. A számomra jobban használható ablak helyét egy belső lap vette át. Pozitívum, hogy keresőt is kapunk a beállításokhoz. Negatívum, hogy elveszett a gyári beállítások visszaállítása lehetőség. A WebM videók GPU gyorsítást kaptak, amik teljes képernyőn akár 80%-kal is csökkenti a CPU terhelését. A V8 teszten 66% százalékot javult a gyári adatok szerint a böngésző, nagyon impresszív. A szinkronizálási képességek is bővültek, lehetőségünk van a jelszavakat is szinkronizálni. Kicsit későn jött, mert már áttértem a LastPass jelszó kezelőre, úgy hogy hidegen hagy ez a funkció is. Bekerült valami felhő alapú nyomtatás is, amit nem nagyon tudok mire használni, se nyomtatóm, se felhőm. Futattam pár tesztet, természetesen mindenkit maga mögé utasított. Indításának sebessége egy szinten van az IE9-nél tapasztaltaknak, tehát nagyon gyors. A weboldalak megjelenítése is hasonlóan sebes. Azt hiszem még mindig nem alapértelmezetten GPU gyorsított a böngésző. Az about:flags oldalon lehetőség van azonban bekapcsolni, bár még nem ajánlott. A memória fogyasztás az ami miatt utoljára fogok rinyálni, de a Chrome eszi a legtöbb memóriát, a felsorolt böngészők közül. Az opera védelmében, ő volt a legtakarékosabb. Kiegészítők közül, csak a must have kategóriába esőket használom. ADBlock,LastPass,XMarks,RSS Feed Subscriber, meg a SmothScroll mert finnyás vagyok. A böngésző még mindig nem tartalmaz simított görgetést. Én nem azt mondom, hogy ez a böngésző a legjobb böngésző a világon, meg csak ez az egyetlen amit használjon az ember. Pár logikus érv miatt használom, mert ez a legkisebb rossz, amit ma választhat az ember, ha képes kompromisszumomra. Elég vicces ilyet írni, mert pont ez a böngésző kényszerít a legkevesebb kompromisszum meghozására. Bátran ajánlom mindenkinek. Az oldalak legtöbbje hibátlanul és szélsebesen jelennek meg. Nagyon hamar frissül, a Google rengeteg erőforrást öl a böngészőbe, és meg is látszik a fejlesztési ütemén. Nagyon hamar elértek arra a szintre, hogy én elméletileg végleg átváltottam rá. Ez jelenleg a legszabványosabb, leggyorsabb, legstabilabb, böngésző a piacon ez tény. A kényelmet tekintve, éppen elmegy kategória, mégis ajánlott a kipróbálása mindenkinek.
A cikk csak személyes szubjektív véleménynyilvánítás. Lehet velem egyet érteni, meg lehet nem egyet érteni, annyi a lényeg, hogy ti is mondjátok el a véleményeteket, trollkodás-mentesen és kulturáltan, mert nagyon kíváncsi vagyok rájuk. Minden észrevételt, és kiigazítást szívesen olvasok. Remélem örömmel olvastátok végig eme kis irományt.
Nameless"