Michel de Nostredame & Próféciái
-
Ha jól tudják megváltoztatták a nevüket (talán még gyerek lehetett akkoriban), arról azonban nemigen olvastam mi volt az eredeti nevük...
Az anagramma dolog érdekes. Én első körben nem anagrammákat keresgéltem, hanem egyszerűbb megoldásokat.
Hogy miért? Abból indultam ki, hogy nem bonyolíthatta túl a lényeg elrejtését, ha az az alap, amit a levélben írt: elrejtette a lényeget az uralkodóosztály elől, de érthetővé akarta tenni az egyszerű emberek számára. Ő legalábbis ilyesmit írt. Találtam a próféciák között is utalást arra, hogy érthetővé akarja tenni az emberek számára a járványok kialakulását. (feltéve, ha jól értelmeztem) Úgy tűnik nem azért ír járványokról, hogy ijesztgessen, hanem, hogy feltárja az okát ezeknek és így segytsen. Pl. van ahol hajók kikötéséről ír, melyek nem hitet, hanem betegséget hoznak.
Alapvetően abból próbálok meg kiindulni milyen ember lehetett, mit tarthatott fontosnak és mit nem. Ahhoz hogy esélye legyen rá bárkinek is, hogy megértse egy ember szavait először magát az adott embert kellene minl jobban megérteni. A próféciákban több helyen is a szegényebb rétegek "mellett" szónokol, megemlíti, hogy a "tudatlan" emberek megijednek bizonyos eseményektől. Orvos volt, a pestis orvosának" nevezték. Sztem olyan ember lehetett, aki a tudását egyáltalán nem arra szándékozott felhasználni, hogy az uralkodó osztálynak gazsulázzon.
Jópár helyen meg éppen a tudás, a tudomány jelentőségét hangoztatja.
Valamint több helyen is (több helyen, mint a fordításokban szerepel, sztem) magáról is ír. Ami emberként természetes, nem volt sétagalopp az élete.