• dez
    A "soha nem jutunk a Marsra" állítást ebben a formában nem érzem arányosnak a említett problémával. Esetleg ezzel a kiegészítéssel: busszal. Másik lehetőség: ha bármilyen fizikális közlekedési forma megengedett, akkor viszont egy másik galaxisba. Vagy méginkább: pl. egymillió évvel a múltba. (Elméletileg akár lehetséges is lehet.)

Én nem egy adott hipotézis mellé szeretem gyűjtögetni a vele összeegyeztethető elemeket, hanem az elekemet gyűjtögetem, és utána jöhetnek a hipotézisek - szemellenző nélkül.

Modern fizikán kvantumelméletet értesz? Akkor máris kiléptünk a klasszikus fizika determinizmusán alapuló mai számítógépek világából...

1. Nem, nem lesz két tudat, csak az illető személy csak az egyik kezével tudja lerajzolni, amit az egyik oldani látoterében lát, stb. Ezt többféleképp is lehet magyarázni, lásd pl. ebben ezt a részt: "One person despite a split-brain". Akárhogyan is, a split-brain így nem dönt el semmit.

Már csak azért sem, mert a legtöbb embernél a bal oldali agyfélteke nagyrészt a tudatos, és a másik inkább a tudattalan térfele. (Viszont a megfelelő módszerekkel ki lehet terjeszteni a tudatosságot mindkettőre.)

BTW, idéznék valamit egy ide vonatkozó kutatói publikációból, amit korábban vehemensen tagadtál:
    "Ultimately, we discovered that the two hemispheres control vastly different aspects of thought and action. Each half has its own specialization and thus its own limitations and advantages."

Egyébként talán ellenpéldaként fel lehetne hozni a tudathasadásos eseteket, amikor egy fizikálisan ép agyban jelenik meg több személyiség, egymást elnyomi próbálva, vagy épp egymásról mit sem tudva. Igaz, tudatánál egyszerre csak az egyik van tudtommal.

2. Természetesen én sem arra gondoltam, hogy minden információ megjelenik a tudatban, amit egyátalán az agy kezel, hanem arra, hogy nem úgy látunk, mint az ügynökök a Mátrixban. Főleg, hogy a látott kép eleve csak az agy által a tudat számára létrehozott virtuális valóság.

De már az is különös, hogy egyátalán egy egybefüggő képet látunk, holott annak részeinek feldolgozása lokálisan más-más helyeken történik az agyban...

Mellesleg a tudatba kerülő információ mennyisége és milyensége elég tág határok között változtatható.

3. Nem azt mondtam, hogy nincs semmilyen visszacsatolás.

Én azt mondom, hogy a tudatos átélés nem fér bele a logikánkba, és főleg nem a klasszikus fizikába.

"a CPU igenis "tudatosan átéli" a mozit" -- Ezt te tényleg komolyan gondolod? (Nem zavar az sem, hogy egyszerre csak néhány pixelt dolgoz fel, és a többiről nem tárol el információt?) Inkább akár párszáz élettelen tranzisztort is tudatosnak mondasz, mintsem hogy elismerd, a tudat nagyon is különleges dolog?