dez#29
Hát én nem tudom, hogy te milyen Eizo-t láttál, de nálam teljesen egyszínű a piros, meg a többi szín is. Csak akkor halványodik (nem fakul), ha teljesen oldalról nézem. De ez a trinitronon is így volt, mert oldalról nézve hosszabb távon haladt a fény a (sötétített) üvegben.
Az xVA-k, és főleg az S-IPS betekintési szögtől függő kontrasztaránya tompa tetejű haranggörbe-szerű, a merőlegestől eltérve először alig-alig változik, és csak nagyobb eltérésnél kezd esni. Ezzel szemben a TN-eké sokkal csúcsosabb oldalirányban is (hamar csökken), függőlegesen meg egyenesen nincs is stabil szakasz, hanem felfelé lineárisan világosodik és fakul, lefelé meg ugyanígy sötétedik (majd át is vált negatívba). Ezen kívül utóbbi fénye sokkal kevésbé szórt, vakító, nem papír-szerű, mint leginkább az S-IPS.
A pixelek között itt nincs határvonal. Mondom, te is a TN-ből indulsz ki, mert ott viszont tényleg van.
Nem lehet egy kalap alá venni az összes fajta LCD-t. (Sajnos ez az árukban is visszaköszön.)
(Ha a tömeg után mentem volna, most egy TN-esem lenne, szóval ez rossz szöveg.)
Mint írtam, nekem is Sony trinitron képcsövesem volt, de az LCD (persze natív bontásban, de másban használni nem okos dolog) képe sokkal élesebb. Régebben pár óra után már fájt a szemem (más fajta mellett hamarabb), most 36 óra után sem...
SED-ből nem nagyon lesz monitor, mert nem igazán tudnak annyira apró pixeleket létrehozni azzal a technikával. (Illetve talán majd x év múlva.) Hasonlóan, mint ahogy a plazmánál is van, hogy még tévéből is 1024x768 jelentette a "HD-sat", és csak most jöttek ki 1280x720-asok, és a full-HD-s még mindig elég nagy és drága belőle.