• Sanyix
    Ok.

Ubuntu. Ez olyan disztro, amit mindenki aki hallott a linuxról, ismer. Sőt sokan még úgy is hallottak róla, hogy azt se tudják mi az alapja.

Telepítés abból áll, desktop lemezzel, hogy beteszed a bootdvd-t, elindítod a telepítőt, megkérdi melyik vinyót használja (vagy választhatsz manuális particionálás), és ok. Megvárod, és kész a használható rendszer.

Én inkább a minimal, netinstallost használom, ami annyi, hogy kiírod a kerneles bootcd-t (8 mega), bebootolod, megintcsak kiválasztod a particionálás módját, felhasználónév, jelszó, gépnév megadása, routernél nemkell netkonfig, dhcp-vel elintézi, és elkezdi letölteni a legfrissebb alapcsomagokat, a kiválaszott mirrorról (amiből van minden országban vagy 2), ezután kapsz egy alap linuxot, gui nélkül alap programokkal, majd egy 10 perces munkával amiből 8 a letöltésre várakozás, hopp fentvan az izlés szerinti gui(én fluxbox, gnome, kde-t próbáltam, semmi gond nem volt velük), aztán csomagkezelő gui vagy terminál indít, én az utóbbit szeretem, mert gyorsabb minden egy helyen, sudo apt-get install vlc-player, firefox-3, flashnemtudomapontosnevét, vagy ami tetszik), megvárod míg letölti, telepíti, és kész a multimédiás gép, mert a hang driver valószínűleg ha nem extrém ritka high end kari, akkor már fentvan, alap videogyorsítás van, netezésre, videozásra zenehallgatásra tökéletes. Játékra még kell egy normális fullos 3d videodriver, ami nvidiánál, apt-get install nvidia-amilyencsomagbanvanakártyád, + egy nvconf(hajólemléxem) parancs és restartból, áll, ati-nál meg apt-get install xorg-xserver-flglx, dpkg xserver-xorg-config next next amíg meg nem kérdezi a videodrivert, kiválasztod a telepítettet, és már a játék is mehet full hardveres gyorsítással.

Semmivel se nehezebb mint bármelyik vindóz telepítése, sőt itt elég a szükséges csomag nevét tudni, mindent elintéz a csomagkezelő, nemkell megkeresni külön, letölteni, indítani a telepítőt.

Ja és a leírt nem egyből tudható parancsokra, a google, vagy az ubuntu.ország oldalak rögtön tudják a megoldást, csak azt kell tudni mit akarunk.