Az én szemszögemből az említett linux disztribúciók.
Ubuntu - felhasználó barát, otthoni, céges, oktatás ezekre alkalmas leginkább, szóval desktop gépnek, munka állomásnak, hasonló felhasználási kör mint a SuSe esetében.
Red Hat - Inkább szerver környezetben érzi jól magát, desktopra én nem használnám, arra ott az előző 2 rendszer, Red Hat "vetélytársa" nem az ubuntu hanem a debian (nem lőttél nagyon mellé az ubuntu debian alapú :) ) most hogy melyik a jobb? őszintén tapasztalatom erről nincs, de mint legtöbb kérdésnél, ugye a milyen célra csak egy a fontos tényezők közül...
Red Hat, fejleszti már a Fedora rendszert is ami inkább felhasználó barát desktop változat.
Szóval utánna sem néztem hogy kell e a red hatért fizetni, mert ezzel szerintem válaszoltam a kérdésre, attól függ mit értünk komolyabb cél alatt, desktop, kaptár pár tippet és még lenne pár említésre méltó, ugye kinek mi a kedvence,
szerver, red hatról nem kerestem hogy fizetős e vagy sem, de ha fizetős az érthető lenne egy vállalati környezetben ahol sok tényező játszik ott el is várható hogy fizessenek mivel a vállalat valszeg pénzt keres a szerver által, nem hobbiból tartja...
A debian is legendás szerver környezetben, megjegyzem ingyenes.
Ne haragudj most nem biztos hogy összeszedett vagyok, bizonyos tényezők zavarnak a koncentrálásban, de remélem minden érthető volt, ha nem kérdezz csak bátran!