• Turdus
    Megfogadtam, hogy nem szólok hozzá, de akkora itt a sötétség, hogy az már fáj.

Kedves palm pilot!
    Nézz meg egy linuxot, aztán beszélj. Ja, és csak hogy tudd, az AIX-ot toolnak dobták össze, nem végterméknek. Ennél nagyobb baromságot nem is mondhattál volna (esetleg ha az MSDOS-t hozod fel követendő példának).
    És képzeld, én sem tudtam átállni, pedig kipróbáltam a vistát. Használhatatlan volt hálózatkezelésre (traceroute, route, stb teljes hiánya), megbízható netezésre (ie minden, csak nem w3c kompatibilis), levelezésre (outlookban hol van a bounce? És az rfc821 fejléc megtekintése?) és filmnézésre (folyamatos codec és vidkártya driver problémák). Ne gyere azzal, de hát van ilyen olyan proggi, azt még le kell szedni és akkor jó, mert magad szúrod tökön. Pont ezt kifogásoltad a Linuxban, ráadásul egy warez proggit nem tud egy átlagos felhasználó leszedni és telepíteni, míg Linuxon mindez automatikus.

A játékkal kapcsolatban. Gond nélkül futnak Linuxon a játékok, akár tetszik, akár nem, ez tény. De ehhez kell venni egy kiegészítőt. Erre anyáztok, hogy nincs ingyen. Bocs, de a Windowst is meg kell venni, ráadásul sokkal drágább, akkor meg mire fel?!? Linux+cedega még mindig olcsóbb, megbízhatóbb, stabilabb, mint bármelyik ms termék. Ezenkívül a következő game engine-k megvannak linuxra: doom, quake, ut, rtcw, halflife, stb, stb, stb...

Arra meg, hogy emlulátor a Wine, és visszafogja a gépet: b*szki, próbáld ki, mielőtt beszélsz, a neve ellenére már régóta virtualbox, és nem emulátor. Történetesen sokkal gyorsabb, ugyanis a natív kódban fut, és csak a syscall-ok és dll hívások vannak emulálva (de itt sem az egész, csak a hívás maga, a többi pedig gyorsabb, mint a winen. megmérheted). De jó, szakadjunk el a Linuxtól: hogy lehet, hogy OS2 alatt is sokkal gyorsabban és stabilabban futottak a windowsos programok, mint windows alatt?

A kétfajta grafikus üzemmód meg: miről beszélsz? Egy van: X11. Mellesleg elárulom, hogy az egész világ ezt használja, kivéve a winfost. Bizony ám, egy linuxon futó program ablaka gond nélkül meg tud jelenni egy Mac-en, és vice versa. Az, hogy ennek kezelésére több library létezik, az természetes, de olvass, mielőtt pofázol: egyrészt ezek kompatibilisek, másrészt grafikus üzemmód != grafikus widget library != mégkevésbé grafikus protokoll. RTFM.

Tessék olvasni, melőtt beszóltok.
    Uff, beszéltem.