Ide jöhetnek az űberláma és humoros spamek, ahogy a cím is mondja
-
Igen, ahogy mondták. Az adatgyűjtés értelme:
1. reklámlevelek papíron és e-mailben.
2. mivel nagyon sokan azzal sincsenek tisztában, mi az a spam, nemhogy mi az a spamtörvény, kőkemény pénzekért árusítják az így összegyűjtött adatokat. Ha hozzájutnak emiledhez, címedhez, telefonszámodhoz, nevedhez, hogyan bizonyítod, hogy nem önként adtad meg? És itt még a spamtörvény se segít.
Ilyen adatbázisokat darabszám és céges, vagy magántartalom függően 10 és 300 eFt között árulnak. Értelemszerűen eladják többször. Teljeskörű adatokkal a magáncímek a legdrágábbak most.
Ezek miatt érdemes odafigyelni a barátkérő levelekre is. Főleg, ha feladóként ismerős, de e-mail címként érdekes címet látsz. Én ezért szeretem a gmail.com és az in.com stílusú levelezőket, ahol a levél megnyitása nélkül ellenőrizhetem az e-mail címet.
Érdekes volt számomra pl. a h2 sorozat, amikor megérkezett ismerős nevével a levél és kiderült: nem küldött meghívót, sőt, azt sem tudja, mi az. Ezeken a leveleken ismerős neve és info@h2.... volt az e-mail cím.
Ma már szerencsére eljutottam oda: sok ismerős a számára gyanús leveleket nem nyitja meg. Ha megnyitja és bizonytalan a tartalmi értékkel kapcsolatban átküldi nekem, nem küldi tovább. Bárhova meghívót csak előzetes értesítésem és beleegyezésem esetén küldenek.