waterman#6
én nem igazán értem mitől kell védeni a gyereket. a mai srácok előbb tudják, hogy nem a gólya hozza, mint hogy rájönnének, nem létezik a mikulás. nem a netet kell korlátozni, ez civilizációs betegség.
akkor amikor a vivából ömlik a szexi vagy nem szexi (ahol tökéletes alakú lányokat küld el melegebb éghajlatra egy csőb*zi, egy fél tonnás hízó és egy plázab*ccs), ahol élőben mutatnak a vias*t exploreren éjjelikamerával embereket helyből széttépő géppisztolysorozatokat, mert az apache az jó helikopter, és amikor bruce w. ledob a liftaknába 4 kiló c4-est, akkor itt nekiállnak tartalomszűrést reklamálni. amikor a mónikashów meg hasonlókban egymásnak esnek, mert nem sanaxozták be a résztvevőket műsor előtt, nem veszik észre, hogy a média simán színvonalrombolóbb, mint bármilyen net. a neten eléggé keresni kell, ha igazán szaftosat akar találni az ember. a tv-ből meg ömlik, a gyerek meg rihannára akar hasonlítani és a szülő csodálkozik, ha 11 évesen már riszálja a seggét. ki kell húzni a tv-t.
a másik meg: mi az égomért adnak számítógépet, meg internetet akkorka kölköknek, mint akik a képen vannak???!?! magyarország szerte volt kinn egy óriásplakát, hogy 3 kiskölök nyomul a számítógépen az óvodában. hááát. én eltörném a kezét annak aki a számítógépet beviszi az óvodába. az óvodában játsszon a gyerek a többivel, meg színezzen papíron - ne gimppel, rohangáljanak fel alá a friss levegőn, és ne pedig bekockuljanak egy gép elé, amit egyszerre egy valaki használhat. odahaza sem kell a 8 éves kiskölöknek a net. apa gépén szépen megnézi az ablak zsiráfot, meg megnézi youtube-on az avril lavignét és kész. lego-zzon a kiccsákó, meg menjen focizni meg röpi edzésre. ha már az óvodában is számítógép előtt ülnek a gyerekek, ahelyett, hogy egymással játszanának, akkor kövér, sznob, korlátolt generációt nevelünk, akik szerint alapvető élelmiszer a krumlichips és kólát kell inni hozzá. az óvónők, tanárok, szülők felelőssége, hogy mennyire lesznek "kockák" a gyerekeink. volt egy commodore-om, de én jobban szerettem legózni. a mostani lurkók, meg felmennek a lego.com-ra, ha legózni szeretnének. b*zzz. ennyire azért nem kéne elszúrni. olyan emberek lesznek ezután akik ha eldugul a lefolyó, beleöntenek 10 liter duguláselhárító tiret turbót meg minden kutyaf*szát, ahelyett, hogy előszednék a 300 forintos wc pumpát, mert mindenhonnan csak a butítás jön.
nem a technika ellen vagyok, és nem is azt mondom, hogy nem kell a fiataloknak a számítőgépet odaadni, csak azt hogy értelmesen is lehet csinálni. mi a macskapikulának egy 7 éves gyereknek számítógép???! minek? felső tagozattól szépen bele kell venni az oktatási rendszerbe a számítógépet, de addig semmit. elfelejtünk kézzel írni! az írás, a kézzel betűk kialakítása, olyan lassan kifejlődő agyi kapcsolatok bonyolult hálója, amit nem tud majd egy számítógép helyettesíteni sosem. alapvető gondolkodásunk függ például attól, hogy milyen az anyanyelvünk. az intelligenciánk és a problémamegoldó képességek függnek a korai gyerekkori élményektől. ha csak egy egeret mozgatnak a kiccsávók fel alá, az aztán hiperkihívás. plusz igencsak szocializáció romboló hatása lehet, ha a délutáni fogócskázás helyett, a 8-10 éves gyerek bekockul a gép elé és leöl 200 ellent a kedvenc hentelős játékában. aztán majd furcsállja, hogy amikor az interneten rendelt ak47-essel fejbeküldi az osztálytársát, akkor nem mondja egy mély, jólszítuált hang hogy "hedcccsát!", meg hogy "máltikillll!"..
szóval, nem tartalomszűrő kell, hanem a szülőknek és felelősségteljes tanítóknak kéne kilépnie az árnyékból és végre kihúzni a netkábelt, amire 5 éves kisfiúk már közvetlenül cuppant rá egy-két borg implantátum segítségével. és ha hagyjuk kockulni a kölköt akkor ez lesz - Antifaces 5 - függő v@gy0k
sorry ha erős volt itt ott, de szerintem tök igaz minden. ha egy gyereknek az minden elfoglaltsága, hogy "egy kib* számot növeljen a bal felső sarokban .." akkor ott már nem kis gond van.