• kvp
    #81
    "A görögökkel kapcsolatban: nem érzitek, mekkora paradoxon, amit az iskolában tanítanak? Gondoljatok csak bele:
    1) kecskét tenyésztő pásztorok meg olivát termesztő földművesek
    2) ismerték az atomokat"

    Viszonylag komplex tarsadalom volt. Letezett egy foldmuves reteg, egy iparos reteg es egy ertelmisegi reteg is. A legjobb pelda Athen esete volt, ahol a tarsadolom politikailag is 3 reszre szakad es jokat vitaztak a kulonbozo fejlesztesek fontossagan. (a foldmuvesek a gyalogsagra eskudtek, a kereskedok meg a hajoflottara, valahol benne is van a tananyagban)

    "Namármost, kérdem én, ki tud olyan bennszülött kecskepásztort mutatni nekem a világ bármely tájáról, aki titsztában van a molekuláris szerkezet létével?!?"

    Eleg sok ilyen volt anno, amikor az egyetemet vegzett hippik kikoltoztek a termeszetbe. Persze a jelenseg idovel elmult.

    "Summa summárum: nem látok technikai szenzációt ebben az egészben, azt azonban csodálom, hogy egyáltalán eszükbe jutott ez az egész, és vették a fáradságot, hogy kivitelezzék. Engem maga az ötlet, hogy ilyen gépet csináljanak nyűgöz le."

    Egyetertek. Fogaskereket kesziteni egyebkent tenyleg nem olyan nagy feladat, foleg viszonylag puhabb fembol. En anno probaltam es a megjavitott keszulek mukodik a mai napig.

    A gorogoknel is jol latszik az a jelenseg, hogy letezik egy technika, de gazdasagi okokbol nem hasznaljak. Volt gozgepuk, de csak par templomban/szinhazban hasznaltak kulonbozo gepek mukodtetesere. Tudtak hogyan kell vizvezetekrendszert epiteni, de csak kesobb a romaiaknal terjedtek el a 6 emeletes teglabol epitett berhazak, kozponti futeses, hideg/meleg folyovizes furdoszobas lakasokkal. (lasd: ostia) Ugyanez van ma is. Kepesek lennenk minden elelmiszert gyarakban eloallitani, megis van aki a foldet muveli. Kepesek lennenk lecserelni minden benzinuzemu autot modernebbekre, de nem eri meg anyagilag. A gorogok is igy voltak a vilaggal. Egyszeruen nem hasznaltak ki minden lehetoseget ami a techikai szintjukon elerheto volt, mivel a tarsadalmuk igy sokkal stabilabb volt.

    ps: Az altalam korabban belinkelt videot tenyleg erdemes megnezni, nagyon sokat elarul a regebbi korok tudasarol. (egy ilyen programozhato robot meg ma is ujdonsagnak tunhet)