Turdus#80
Tetszik ez a fórum, végre vita folyik, nem anyázás :-)
A görögökkel kapcsolatban: nem érzitek, mekkora paradoxon, amit az iskolában tanítanak? Gondoljatok csak bele:
1) kecskét tenyésztő pásztorok meg olivát termesztő földművesek
2) ismerték az atomokat
Namármost, kérdem én, ki tud olyan bennszülött kecskepásztort mutatni nekem a világ bármely tájáról, aki titsztában van a molekuláris szerkezet létével?!?
Sokkal több van itt, mint amit tanítanak nekünk, ebből adódik, hogy hajlamosak vagyunk buta ősembernek hinni őket. Szerintem ehhez nagyban hozzájárul még az is, hogy nehezen tudjuk elképzelni, a sötét középkor előtt már voltak virágzó technikai civilizációk, pedig de.
Szóval mikor arról van szó, hogy szabadkézzel tudtak-e fogaskereket gyártani, akkor érdemes megfontolni a következőket:
1) matematikai és csillagászati ismereteiket mindössze a XX században értük utol!
2) precíz geometriai ismeretekkel rendelkeztek, tehát nem volt gond a tervezés és a fogaskerekek számának meghatározása (volt vonalzó körző stb.)
3) nem nagy ügy készíteni egy könnyen megmunkálható anyagból egy prototípust, majd az erről készített negatív mintát kiönteni folyékony fémmel. Ezt a technikát már jóval a görögök előtt is ismerték, mindössze a minta dárdahegy volt, nem fogaskerék
Summa summárum: nem látok technikai szenzációt ebben az egészben, azt azonban csodálom, hogy egyáltalán eszükbe jutott ez az egész, és vették a fáradságot, hogy kivitelezzék. Engem maga az ötlet, hogy ilyen gépet csináljanak nyűgöz le.