• Turdus
  #125
  Azt a részt nem értettem, hogy a driverekről semmit nem ír. Elolvastad legalább a tartalomjegyzéket?!?

  "Majd áruld el , hogy POSIX -ot minek linkelted, és azt az user space API -val kapcsolatos pdf-et."

  Azért, mert a POSIX az a szabványos illesztőfelület, ami miatt megbízhatóbbak a driverek (gyk: Portable Operating System Interface for uniX). A driverek ezeket a hívásokat valósítják meg (sysctl a legspeciálissabb, ezt küldtem át, a többi triv), ugyanis UNIX-on az API az egész egyszerűen filekezelés. Pl.: ha olvasni akarsz soros vonalról, akkor egyszerűen megnyitod a "/dev/ttyS0"-t, és szabvány file olvasás művelettel olvasol belőle. VAGY: le akarod kérni a processzor paramétereit? Megnyitod a "/proc/cpuinfo"-t, és kiolvasod belőle sima ASCII formátumban. Hangkártya? Dettó, csak a filenév "/dev/audio". stb.

  A user space API-t pedig azért linkeltem, mert ha egy drivernek nem kell privilegizált hardware io portokat kezelnie, akkor azt user space-ben kell megírni, így ha el is hasal, semmiképp nem tudja magával rántani a rendszert (ilyen pl a network stack, filesystem driver stb.). Mindezzel arra akartam utalni, hogy a driver csatlakozási felület átgondolt, letisztult, és jól dokumentált, programozói oldalról pedig egyszerű fileműveletekkel kezelhető, ezért sosem lesz akkora gány, mint a winfosos driverek (a Vista esetében pont azért lázadtak fel a hardware gyártók, mert az ilyen illesztési felület specifikációt nem adta ki időben a picipuha).

  Ha nem erre voltál kiváncsi, hanem konkrétan a hardware driver programozásra, akkor a nemolyan rég linkelt I/O Kit-et javaslom (bár kétlem, hogy otthon új hardware eszközt forrasztgatsz).