• kukacos
    #26
    Csúsztatsz ám kegyetlenül. A piacon semmit sem adnak ingyen, ha nem fizetsz érte, valaki más fizet helyetted, tehát lopsz. Senki sem tagadja, hogy rengeteg a lenyúlás a parkolásban, de itt az elveddel van a baj, miszerint legyen ingyenes. A járdáért is fizetek, az adómon keresztül. Akár szedhetnénk járdahasználati díjat is, de a rendszer költségei meghaladnák a bevételt. Ezért bizonyos, kis összegű közös használatot a társadalom elnéz anélkül, hogy szolgáltatást használókat fizetésre kötelezné, főleg ha a használó csoport nem azonosítható.

    Viszont az autónként milliós beruházás már nem ez az eset. Miért fizessen egy szegedi lakos egy budapesti parkolóházért? Az autópálya ugyanez, ezért kell érte úthasználatot fizetni. Ideális esetben minden úton lenne útdíj, de ez jelenleg technikailag még nem megoldható.

    Elvileg a parkolási díjakat és a bevezetendő dugódíjat belvárosi parkolóházak és mélygarázsok építésére kellene fordítani. Több mint valószínű, hogy ennek a pénznek egy részéből ma néhányan villákat építenek Magyarországon, de ez az elv szempontjából tökmindegy: a belvárosi parkolás ne legyen ingyenes, mert nagy pénzről van szó és a használók csoportja könnyen azonosítható.