cptkilljoy#91
Csak csendesen kérdezném: a sok "Az XP az isten, a Vista szar inkompatibilis vacak!" hozzászólások íróitól. Hallottatok már a szoftver virtualizációs lehetőségről a Vistában? A rendszerfelügyeleti eszközökről, amik segítenek megtalálni, hogy a PROGRAMOK ÍRÓI hol baszták el a program megírását? Ja! Hogy olyan programot akartok használni, ami csak űberadmin jogokkal rendelkező felhasználónak indul el, mert szarul van megírva, és ha nem adtok neki ennyit, vagy az oprendszer azt mondja, hogy márpedig ennyire nem kellene felsőbbrendűként kezelni egy TXT editort, akkor az oprendszer a szar? A Vistában még a rendszergazda is csak korlátozott jogokkal rendelkezik, és akár hiszitek, akár nem ez nem rossz dolog. Érdekes módon nekem lassan több, mint egy éve van Vistám, de sem vírusnak, sem mindenféle szir-szart telepítő csodaprogramnak nem sikerült megkerülnie a rendszert és feltelepítenie saját magát análkül, hogy tudtam volna róla. Az XP-n ugye mindenki rendszergazdaként van bent a gépén, így ha az ő nevében akarnak csinálni valamit a háttérben, akkor minden eszközt tálcán kínál a rosszindulatú behatolónak. A Vistán ezekért legalább meg kell küzdeni. Na persze ha az első mozdulattal ki van kapcsolva az UAC és minden más "lassító szar", akkor talán nem kellene fröcsögve anyázni, hogy az XP sokkal biztonságosabb volt....
Az pedig, hogy vállalati téren nem tarol a Vista az a nagy hardverigénynek köszönhető. Amíg sok vállalatnál fut terminál rendszerben egy csomó minden, és így a kis vas is elég az egy-két kliens program elindításához, addig hülye lenne bárki is olyan vasat venni, amin elfut a Vista is. De erre mutatólag is van már reménysugár, ha esetleg valaki hallott már a Windows 2008 Server Core Systemről... Ha egyszer egy ilyet kiadnak desktop PC-khez is, akkor bizony nagyot tarolhatnak a vállalati szegmensben is... Az egésznek az a lényege, hogy csak azok a minimális szolgáltatások vannak a rendszerben, amik tényleg szükségesek. (Pl. a Server Core-ban még grafikus felület sincs. De ez nem is baj, hiszen szerintem ember nincs, aki úgy vesz vállalati szervert, hogy abban GeForce 9xxx-es vagy Radeon mittoménmilyen kártyát tetet, hacsak azért nem, mert már semmi olcsóbb nem kapható.