• Palinko
    Kötött kezelés terén, hmm mondjuk kellett pár nap mikor 98-xp után vistát próbáltam hogy megszokjam, szal annyira nem kötött, az igaz hogy linuxnál 2 disztribúció grafikus kezelés között lehetnek nagy eltérések főleg hogy egyik disztró kde másik meg gnome, de egy disztrón belül a verzió szám növekedésével a kezelhetőség nem vesz 180 as fordulatot, és aki tudta kezelni az előzőt az tudja az újat is. Linux a profiké? Egy kezdő felhasználó ugyan úgy nem tud beállítani semmit linux és windows alatt, de ha egy jól bekonfigolt linux és xp/vista közül melyikben fogja előbb feltalálni magát egy kezdő sztem a linux javára dönt, mert ott a "komolyabb" dolgok nincsenek annyira szem előtt így nehezebb is elrontani mint egy windowst és ettől egyszerűbb nem lehet egy alkalmazás indítása.
    Probléma esetén mi történik, windowson kattingatás és reménykedés linux alatt konzol, ha nem ért hozzá még a felhasználó windowson inkább szerencse, linuxon szerencsével nem lehet, de cserébe vannak pontos leírások, de általában a beállításokat rendszergazda végzi és akkor ugye az előbb taglaltam... Tehát konfigolás terén is linux van előrébb, mert itt a szerencse helyett vannak rendes leírások.

Végső soron a kezelhetőség csupán megszokás kérdése és hogy ki min tanult, nem hiszem hogy sok van, de mutatni kéne egy olyan felhasználónak windowst aki egész életében nem találkozott vele és szerinte milyen nehéz? Szerintem neki is nehéz lenne elsőre, pont mint azoknak akik winről nézik meg a linuxot, eltérően kell megoldani a problémákat, most kinek melyik tetszik ki mire használja a rendszert, ki milyen mentalitású, rengeteg a változó, nekem sem elsőből sikerült a váltás, de most már azon a véleményen vagyok hogy simán lehetséges és aki rászánja magát nem fog csalódni.