cptkilljoy#101
Olvasgatok, olvasgatok... Most épp a Nero-s eszmefuttatásokon akadtam fel :) Ha valaki túllép a Next-Next-Next-Finish telepítésen, akkor lehet, hogy nem 500 MB lesz egy telepítés után a program helyigénye, csak ugye az egységsugarú júzernek sokkal egyszerűbb a Next-Next-Next-Finish, mint a gondolkodás, vagy ne adja atyaúristen a program telepítőjéhez mellékelt TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ elolvasása. Nero 8-ból nálam most fent van maga a Nero, a Cover Designer, a Recode, a ShowTime, pár Toolkit és a Vision, és így foglal kicsit több, mint 200 MB-ot. Persze ha valaki ész nélkül telepíti a komplett csomagot, annak meg is kell fizetnie a tanulópénzt súlyos 100MB-okban.
Linux vs. Win - A Linuxban előbb és jobb segítségeket kaphat az ember. Ez igaz, amennyiben el tudta indítani a rendszert gond nélkül, elindult az Internet, megtalálta a megfelelő fórumot, stb. A Windowshoz meg csak át kell menni a szomszéd Karcsikához :) Engem ez a sok linuxos leírás, doksi, segítség, stb. a Galaxis: Útikalauz stopposoknak elejére emlékeztet, amikor Arthur Dent elmondja, hogy hol találta meg a házának lebontásáról szóló határozatot.
"Húzd újra a Windows-t, és minden helyrejön" - Erre két apró példával jönnék. Az egyik egy kedves ismerősöm, akinek 120GB sorozata lett az enyészeté, mert a vinyójának második particióján saját használatba vette a teljes tartalmat, mint rendszergazda, majd az újratelepítés után nem tudta megnyitni a fájlokat. És ugye jött a szomszéd Pistike, aki néhány voodoo varázslat után azt mondta, hogy ennek annyi. Formázd meg, és töltsd le újra! Pár napra rá futottunk össze, és mesélte el az esetet. Én meg csak annyit kérdeztem: rendszergazdaként bejelentkezve próbáltátok megváltoztatni a fájlok és könyvtárak Tulajdonosát?... Ezt egy szakmai fórumon bárki megmondta volna nekik. Csak itt megint a találjuk meg a megfelelő fórumot a probléma kulccsa. Nem beszélve arról, hogy a felhasználók 95%-a nem tudja megfogalmazni, hogy mi a hiba!!
A másik történet pedig egy kolléga története, aki négyszer telepítette fel a Vistát egy nap alatt, majd megállapította, hogy ez a rendszer egy nagy rakás fos, és visszatette az XP-t. Persze rövid beszélgetés után kibukott, hogy az egyik hardveréhez még nem volt Vista driver, és ő gondolva egy merészet feltette az XP-s, amitől azután minden egyes alkalommal rekonstruálhatóan össze is omlott a rendszer. De persze ennek a fordítottja is elő szokott jónéhányszor fordulni. Vagyis hiába a tökéletes driver, ha a hardver hibás. Akkor azután lehet 77-szer újratelepíteni a rendszert, akkor sem fog helyreállni a dolog! De persze ebből a hangos kiabálás csak annyi lesz, hogy ilyen meg olyan szar az oprendszer, és még halkan sem nagyon kerül elő, hogy ilyen meg olyan szar vasat vettem, mert az volt az olcsó.
Egyik kedvenc mondatom az ilyen vitákban a "Minek a Vistába az a sok csilli-villi..." Hát tessék mondani, a Linuxba minek? Dobálóznak itt a 3D-s doboz szerű asztalokkal, meg hasonlók. Lehet, hogy bennem van a hiba, de én a Vistában is csak a legszükségesebb dolgokat hagyom bekapcsolva, hogy még az új dizájn életképes legyen, de ha Linuxra térnék át, ott is kapásból kikapcsolnám a pörgő forgó csilli villit...
Ja! És egy dolgot szeretnék leszögezni: én szeretem a Vistát, előtte szerettem az XP-t is, SOHA semmi gondom nem volt velük, ami azért lett volna, mert nem én telepítettem fel valami hülyeséget, amit nem kellett volna. És a másik fontos: SOHA nem telepítettem Tomato alaplapos noname videokártyás, noname memóriás gépre. Jelenleg egy eredeti Intel alaplapban "dübörög" a 6850-es procim, ott van mellette 2x2GB KingMax memória, egy 512-es 8600GTS-es MSI videokártya és 3,5TB HDD. És az érdekes az, hogy ha jól utána számolok, akkor ez a gép sem kerül többe 200.000-nél. És mindenre jól használható. Persze ebből a HDD elviszi az egyik 100-ast az árból :) De nálam pl. még ennél a vasnál is az lenne az első, hogy lefuttatok egy Windows Vista Upgrade Advisort, mielőtt felraknám a Vistát, mert utána már hiába szenvednék a nem kompatibilis driverekkel. Amikor először telepítettem a Vistát, akkor is még XP-n felmentem a netre, MINDEN drivert letöltöttem, amire a telepítéskor és utána szükségem lehetett, és csak utána csaptam a lovak közé. Ez szokott sajnos nagyon sokszor elmaradni, és utána szenvednek...