Kit miért állítottak meg a rendőrök, és mi lett a következménye?
  • redbull0304
    #15
    A jogosítványt a gyorshajtásért csak a szabálysértési hatóság határozata alapján lehet 1 hónaptól 1 évig terjedő időre bevonni. A rendőr a helyszínen a gyorshajtásért a jogosítványt NEM veheti el!

    Sebességhatár Ettől már elvehetik a jogosítványt, és 60 000 Ft lehet a bírság!
    50 km/óránál (pl. városban) 75 km/órától
    70 km/óránál 105 km/órától
    90 km/óránál (országúton) 135 km/órától
    130 km/óránál (autópályán) 173 km/órától

    Ha a gyorshajtó a megengedett sebességhatárt kisebb mértékben lépte túl, úgy őt a szabálysértési hatóság 30 000 forintig bírságolhatja, és nem veheti el a jogosítványát.
    A helyszínen eljáró rendőr figyelmeztethet, feljelentést tehet, vagy helyszíni bírságot szabhat ki, ami 500 forinttól 10 000 forintig terjedhet. Ezt csekken kell befizetni. A gyorshajtás csak műszeres méréssel és fotóval, videofelvétellel vagy más egyértelmű bizonyíték alapján büntethető. A félreértések elkerülése érdekében: gyorshajtásért a rendőr a rendszámtáblát nem veheti le, sőt a forgalmit sem vonhatja be.
    Még valami, a bírságolás mellett, ha az elkövető a megengedett sebességhatárt több mint a negyedével lépte túl, 1 előéleti pontot, jelentős esetben 3 pontot is kap. 18 pontért elveszik a jogosítványt.
    Sajnos a gyorshajtás következményei nem korlátozhatók a leírtakra. Sokkal súlyosabb következményei vannak, ha valaki közlekedési balesetet okozott vagy szenvedett el a gyorshajtása miatt. Vétlenség esetén is kevesebb kártérítést kaphat!