-
A Sakál napja (2024)
Huhh... ez sem egy új frencsájsz. Volt belőle 73-ban egy filmváltozat, majd 97-ben még egy. Ez utóbbi Willis-el. De meg kell mondjam, hogy a mostani sorozat magasra tette a lécet. Redmayne Sakálja jobban tetszett, mint Willisé. Inkább Cox-hoz áll közelebb a 73-as filmből, de szerintem nála is jobb volt. Pedig tud ez az Eddie gyerek ripacskodni is, (Jupiter felemelkedése, khm, khm...) de itt valami remek volt. Willis sem volt rossz Sakál, de nekem Willis esetében úgy megakadt a Nakatomi pláza meg a fehér atléta, hogy azóta sem tudtam kijönni belőle. Ez jó is, meg nem is. Mert Willis-nél jobb atlétás kocsma-fighter nem létezik.
Viszont itt Eddie imázsa jobban adta. Ez a meló túl kifinomult Willis egyéniségéhez. Ő inkább a nyers erő... hamarabb üt mint kérdez, és frontálisan nekimegy a problémának, ajtóstul rontva a házba. Eddie-nek elegánsabb módszertana van: taktikus, megfontolt, előrelátó, vérprofi, és igazi átváltozóművész. Ezek a skillek ezért is működtek jobban az ő esetében, mint atlétás barátunknál.
Ez a sorozat egy izgalmas, fordulatos kémthriller: művészi macska-egér játék, taktika és kivárás, meg folyékony nitrogénnel lefagyasztott vér... mert itt a hidegvér maximálisan jelen van. 4 kilométerről a fali csempére pakolni valakinek a szürkeállományát csak egyvalaki képes: a Sakál. És mondani sem kell, hogy igazi hajtóvadászat indul az ürge ellen. Egy hasonlóan okos és ambíciózus MI6 ügynök a Sakál nyomába ered, és bizony hamarosan forró lesz a talaj szegény Eddie talpa alatt. A sztori több mint oké, sőt, ebben a változatban sikerült mélységet is adni a karakternek, pl. van gyereke és családja és elég játékidőt is kapnak. Ezért is jobbak a sorozatok a filmeknél, mert utóbbinál egyszerűen nincs elég idő a fontosabb szereplőkre.
De van magyar vonatkozása is a dolognak, hiszen részben Magyarországon zajlott a forgatás. Egyesek számára lesznek ismerős helyszínek, főleg azoknak, akik Pesten, vagy annak agglomerációjában laknak. Hatvan, Lőrinci stb... Egyszerűen eufórikus pofával néztem végig, ahogy Kálloy Molnár Péter szanaszét morzsálós magyar kenyérrel tömi tele a megkötözött Eddie száját. Meg folyton savazza, hogy tanuljon meg magyarul, meg ide menjen, oda menjen... :D Kár, hogy nem volt sok játékideje. Az is szép volt, ahogy Eddie hanyagul elsétál egy Borsodi felirat előtt. De vannak itt még helyszínek bőven: Spanyolország, Észtország, Anglia, stb.
Ja, és mégvalami... a Sakál elhivatottsága zseniális. Annyira komolyan veszi a munkáját, hogy semmitől nem riad vissza annak érdekében, hogy elérje a célját. Heteró férfiaktól kérdezem, akik olvassák a kommentem, hogy hajlandóak lennének-e lefeküdni egy férfival azért, hogy teljesíteni tudják a kapott megbízást. Mert a Sakál megcsinálta... úgy, hogy elvileg heteró. Én tudom, hogy nem csinálnám meg, úgyhogy valószínűleg ezért is lettem informatikus, bérgyilkos helyett. Meg amúgy is: 4 kilométerről?? Nemá...
8/10