-
S.E.R.E.G. (2024)
Mi a penészes juhtúró volt ez? Mondjuk eleve nincsenek nagy elvárásaim egy magyar produktum kapcsán, de ez alulmúlt kb. mindent, amit eddig a planétán sorozat címén gyártottak. Nyomi, unalmas, modoros, 0 színészi játékkal és fapofával előadott tré szövegekkel ("Jocó alszol? Aludnék, ha hagynál... fogd be, mert ütlek, borulsz") értelmetlen, levegőben lógó jelenetsorok, történetvezetés 0, izgalom/atmoszféra 0, akciók blődek.
Erre megérte eltapsolni 1 milliárd+ forintot. Bárcsak egy állatmenhelyet, vagy valamilyen humanitárius szervezetet támogattak volna inkább a pénzből. A szereplők tehetségtelensége szinte átüti a tévé képernyőjét. Mindenki olyan kínosan szavalja fel a szövegét, és olyan erőltetetten adja elő, hogy szinte látni a kamerát, amibe beszélnek. Az alezredes olyan kemény, hogy tesztoszteront izzad, és vídiát kakál, de belesül egy egyszerű színpadi előadásba a katonai rendezvényen, és megszólalni is alig bír.
A harci jeleneteknél, mielőtt lelövik az arab milicistát, tisztán látni, ahogy előre beállított pózban várja a lövést, hogy aztán hanyatt dobhassa magát. Senkinek nem jutott eszébe kivágni ezt a snittet? Annyira kirívóan bugyuta. De amikor üresjárat és unalmas semmitmondó dumák mennek, annál csak egy rosszabb van: ha elkezdődik az akció. Bevágódik a kapun a teherautó egy csapat arabbal majd leszállnak és egy helyben állva elkezdenek lövöldözni a magyar katonákra, akik szintén egy helyben ide-oda vadul lövöldöznek, és... ennyi. Az arabok egyszer csak lehanyatlak a kőkemény magyar akarat erejétől, és érzelmes összeborulás, majd jobbra el...
Komolyan: a rendező látott már valaha tisztességes katonás akciófilmet? Lone Survivor, Tyler Rake, Guy Ritchie's Covenant megvannak? Szerintem végig sem nézte őket, vagy csak szimplán nem értette meg. Felfogja egyáltalán azt, hogy egy normális, átélhető sztorit kellene kitalálni, ami bevonja a nézőt a filmbe, és az érdeklődést ezután fenn kellene tartani? A feszültséget fokozatosan emelni a csúcspontig, fordulatokat beletenni és kerülni a kliséket. A zenei betétek, a jó vágások és kamerabeállítások pedig fűszerként használhatók, mint a só vagy a bors egy jó kajához. Ez lenne egy jó film receptje, de ők záptojásból csináltak nekünk rántottát.
Az imdb-n tisztességes 1.3 pontot ért el ez a förmedvény, ami pontosan megegyezik a Kis Vuk, minden idők leggázabb animációs filmjének a pontszámával, ami mily meglepő: szintén egy magyar alkotás. Igaz, nemrég elkezdett pár tizedponttal feljebb vándorolni a sorozat, mert most valamiért 1.7-en áll. Gondolom a Honvédség tisztjei parancsba adták minden bakának, hogy turbózzák fel a pontozást, és most okádják rá a 10-eseket. De még így sem éri el a 2 pontot sem.
Sokat elmond egyébként a Magyar Honvédség díszpintyeiről is, hogy a katonáiknak parancsban tiltották meg a sorozat negatív pontozását és értékelését, meg az elmarasztaló kritikákat, mert az sértené a Honvédséget és dehonesztáló lenne a magyar hadsereg katonáira nézve. Hogy ennyire kisstílű legyen egy bagázs, hogy még az is sértő nekik, ha egy sorozatot értékelnek negatívan, amelyben fiktív szereplők játszanak és fiktív "történettel" rendelkezik. Az megvan, hogy aki negatívan értékel, az nem a Magyar Honvédségről mond véleményt, hanem egy felfoghatatlanul béna sorozatról...? Érteni kéne a különbséget.
De egyébként is: miért nevezik ezt a veszélyesen káros celluloidhulladékot akciósorozatnak? Nem világos. Ez másról sem szól, csak az újonc katonák kiképzéséről, és egymás után a gagyibbnál gagyibb hadgyakorlatokat, meg az eljátszott harci szituációkat kell nézni. Én megértem, hogy a Honvédségnél muszáj és kell a mindenféle kiképzés, de nekem miért kell ezt végignézni? Ez szerintük egy akciófilm? Úgy gondolják, hogy a nézőket érdekli, hogy Háber őrmester meg Győrbíró közlegény időben visszaér-e a laktanyába a terepen elrejtett koordináták számaival, vagy hogy mennyire csípi a szemüket a könnygáz, amikor bedobják nekik a gödörbe a gránátot? Kit érdekel ez a hülyeség?
Ez már 40 éve is gagyi lett volna. Az Angyalbőrben sem volt valami ász, de hatalmas köröket ver erre a moslékra. Egyszerűen nem is lehet akciósorozatként értékelni. Megmondom én, hogy mi volt ez. Egy promóciós videósorozat a Honvédelmi Minisztérium "Irány a Sereg!" nevű toborzókampányához. Ez volt. Mert ezt máshogy nem lehet értékelni. 90%-ban másról se szól, mint az újoncok katonai kiképzéséről, a maradék 10% meg asztalnál sörözés, és kínosabbnál kínosabb dögunalmas dialógusok.
Köszi Megafilm, köszi Honvédelmi minisztérium, köszi TV2, és köszi Dombrovszky Linda... annyit legalább elértetek, hogy a bangladesi embereknek tetszik az alkotásotok. Talán legközelebb nekik készítsetek sorozatot, és kizárólag náluk mutassátok be, én pedig megnézem még egyszer a Sivatagi cápákat.
0,3/10