• Bokafix2
    #12356
    A sötétség teremtménye (2023)


    Veszélyes biológiai kísérletek folynak egy csoszoni kórház alagsorában. A kétségbeesett japánok mindent megtesznek, hogy fordítsanak a háború menetén, és elkerüljék a totális bukást. Hitler gépezete Európában már defektet kapott és így a tengelyhatalmak 2 tagja is kapitulációra kényszerült. Japán fanatizmusa még tartja magát, sőt, gőzerővel igyekszenek kijátszani a legnagyobb ütőkártyájukat.

    A koreaiak ismét nagyot alkottak. Kifejezetten jót tett a sorozatnak, hogy a cselekményszál a második világháború vége felé játszódik. Ez az egész hangulatot és a környezetet is jobbá, érdekesebbé tette. A sorozat elég hamar beszív, ahogy szép lassan felépíti magát. 7 részes, de simán néztem volna még. A japánok által megszállt koreai városban bizonytalanság uralkodik. Egyre több ember tűnik el, hiszen a kísérletekhez emberanyagra is szükség van.

    A szörny pedig elég ocsmányra sikerült. Durvább, mint a Stranger Things kreatúrái, igazi lovecrafti jelenés. A CGI tekintetében tehát nem érheti szó a ház elejét. A félelem érzése ügyesen keríti hatalmába a nézőt. Szűk folyosók, félhomály, velőtrázó morgás a vasajtók mögött. Minden horrorisztikus elemet tökéletesen adagolnak a készítők, és nem felejtik el az emberi dimenziót sem kibontani. A karakterek között megvan a kohézió, a hiteles motivációk, haladnak valahonnan valahová, nemcsak amolyan egymásra dobált, összefüggéstelen jelenetek halmaza a történet. Van egy kerek íve, és megadja mindazt, amit ettől a műfajtól elvárhatunk.

    8/10