willcox#36
Nemrég tévéket nézegettünk az egyik MM-ban. Mindegyiken persze HD-s demo anyagok mentek, hogy a paraszt azt higgye, ha hazaviszi a tévét, akkor majd a tévécsatornák is úgy jönnek... A demo anyagok egyébként mindegyiken szép képet produkáltak.
Megkértem az egyik eladót, hogy mutasson nekem tévéképet, mert az érdekelne igazán. Mondanom sem kell, hogy a megjelenített kép hulladék volt, teljesen mindegy volt, hogy HD Ready, vagy Full HD-s volt a készülék. Próbáltunk több tévét is, LCD-t és plazmát egyaránt. Az eladónak eszébe jutott, hogy nézzünk talán földfelszíni digitális adást (nem HD!) is. Oké, nézzünk. Nos, a digitális SD adás képe még ROSSZABB volt, mint ugyanannak az adónak (m1) az analóg adása.
HDTV-s adást akkor nem tudtam nézni, mert ott nem volt rá lehetőség, de gondolom, hogy annak a képe sokkal jobb lett volna.
Konklúzió: Ma, és a közeljövőben nem érdemes áttérni sem a digitális adás vételére (már csak azért sem, mert ha több TV készülék van, akkor az több set top box-ot is jelent, többszörös előfizetéssel), sem HD-s cuccok beszerzésére, és azok előfizetésére. A HD-s cuccok ára rohamosan zuhan, tehát 2-3 év múlva bagóért is meg lehet majd ezeket venni, másrészt a HD-s előfizetés maga a szabadrablás, pláne úgy, hogy alig van tényleges HD-s tartalom. Felkonvertálni meg a TV is tud, az nem művészet.