galocza#25
az mp3 annak idején úttörő volt, mára már eljárt felette az idő.
pár éve még ingott alatta a léc, sok codec készült, amely uolyan méretben jobb minőséget/uolyan minőségben kisebb méretet adott. ez ma már nem annyira fontos, az adattárolás olcsó, hasonlóan a szélessávhoz: senkit nem hat meg, ha egy hanganyag egy új formátummal 20%-kal kisebb. ráadásul van egy szegmens, ahol újrafelfedezik a régebbi technológiákat: a mobil eszközök. ezeknél fontos a teljesítmény (és ezzel a fogyasztás) szintentartása. korábban én is vorbisba tömörítettem a hallgatnivalót, de leszoktam róla mert igaz hogy kisebb lett, de jobban dolgoztatta a procit és így többet is evett (skálázódó processzor, nyilván). a tárhely meg ezeknél a készülékeknél is egyre kevésbé szempont. még egy példa: az se véletlen, hogy fkgépek olyan alacsony tömörítési aránnyal vesznek mozgóképet ami a pc-s világban vicc, de így elég gyengébb proci, kisebb fogyasztással ezekhez a műveletekhez. és hát ez van az mp3-mal is: egy jó kombinációja méretnek, minőségnek és fogyasztásnak. szóval az mp3 egy ideig még marad szerintem...
emlegettétek a vorbist, nem csak az az előnye hogy nyílt, meg a minőség, hanem támogat pl 6 csatornát.
minőség-összevetésre meg ott a hydrogenaudio.org vagy a soundexpert.info. a vorbis általában elég jól szerepel (és mindig jobban, mint a lame, annál meg nem tudom, van-e jobb mp3).