Software rendőrség,Szerzői jogsértés
  • Monoton
    #21
    A filmek és zenék (audiovizuális termékek) másolásának, letöltésének lényeges kérdését, a szabad felhasználás eseteit taglalja a törvény 4. fejezete. Ebben olvasható ez:

    35. § (1)Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére.


    Viszont van még egy érdekes további pontja ugyanennek a paragrafusnak.

    (3) Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről más személlyel készíttetnek másolatot számítógépen, illetve elektronikus adathordozóra.

    Ha tehát például egy CD lemezt valaki mással másoltat, hiába történik ez magán célból, az nem legális. Ha azonban valaki saját maga rendelkezik egy erre alkalmas másoló berendezéssel, saját maga szabad felhasználás keretében megteheti a CD átírását. Ennek az első olvasatra értelmetlen szabálynak az a célja, hogy jobban megfoghatóbbak legyenek az üzleti okból másolók.