assdf#107
""A kiadók nem nyujtanak nekem szolgáltatást semmilyet."
Tehát nem nézel olyan filmet, nem hallgatsz olyan zenét, nem használsz olyan szoftvert, amit valamilyen Kiadó adott ki. Így akartad mondani?"
Akár ez is lehetséges, de inkább azt mondanám hogy amilyen szolgáltatásukat igénybe veszek azért én vagy valaki más fizet. Hallgatom a
rádiót--> jogdijat fizet a rádióállomás a terjesztésért
megnézem a filmet a moziban--> kifizetem a jegy árát
megveszem a müsörös cd-t-->kifizetem a cd árát
Na de megveszem az üres cd-t hol van itt a szolgáltatás???
Megveszem a memóriakártyát, hol van itt a szolgáltatás???
Sehol. Ennyi. Ez kb. olyan lenne hogy veszel autópályamatricát de nem hajthatsz fel vele az autópályára... fizetsz valamiért amiért te nem kapsz szolgáltatást.
""Ezzel ellentétben a jogdijat a kiadoknak fizetem és azért mert ... ???" "mert használom az általuk kiadott terméket" Így oks? "
Tehát nem oks. Ha használom a terméküket kifizetem az árát oks?
De ha nem használom a terméküket, akkor milyen alapon is kérnem tőlem bármennyi pénzt? Márpedig ma minden adathordozón jogdij van függetlenül attól hogy csinálsz vele. Mond meg kérlek most vettem egy csomag dvd-t hogy kiirjam a nyári videóimat, hol használtam én bármelyik kiadó termékét is? Nevezd meg név szerint hogy mit és mennyit használtam. Mert a számlát hozom neked, amennyit én kifizettem a nem létező szolgáltatásukért, visszatérited nekem az árát? Mert ha nem akkor kb. fejezzük is be a vitát, mielőtt én is alapitok egy egyesületet miszerint minden parkban járkáló ember fizessen nekem 1000 ft-ot naponta, mivel van olyan hely ahol füre lépni tilos, és van olyan ember aki ilyen helyen füre lép, ezért mindenki fizet nekem hogy megtéritse a károm...
tomcsa4:
"Memóriakártya: veszel a videó kamerádba és bemész a moziba felvételt csinálni. Tessék illegális. Fényképezőgép: múzeum, van ahol tilos fényképezni (általában a vakuk miatt ha olyan múzeum, de van más kitétel is)! Tessék illegális."
Na ne röhögtess már. Ennyi erővel mindenkit csukjunk börtönbe, mert használ kést, és mint tudjuk a késsel ölni is lehet. Tehát mindenkit azonnal börtönbe kell csukni mert feltételezhető róla hogy ölni fog a késsel. De persze ugyanez vonatkozik mindenkire akin nadrágszij van (hisz bárkit felakaszthatsz vele) vagy épp olló van a kezében. Nevetséges.
"Sehonnét, nem is érdekli őket. Bevételkiesés van, ennyit látnak. "
És mond már ez hol a sz@rt érdekel minket? Az én cégemnek is bevételkiesése van. AKkor most vezessek be jogdijat én is? Vagy akkor ezentúl bárki akinek bevételkiesése van mert rosszul megy a biznisz az ezentúl átalányban adóztathatja az embereket hogy potolja a veszteséget? Én pl. bort termelek, ezentúl ha veszteséges lesz a biznisz, minden egyes üveg borra kivetek 10% jogdijat. Örülni fogsz? Irok is mindjárt a coca colának hogy fogjunk össze és ha rosszul megy a bolt vessünk ki jogdijat az összes üveg üditőre...