kvp#17
"Érdekes, amikor megvettem annakidején az Amigáról szóló 1-2 könyvemet, akkor valahogy zéró ismerettel is el tudtam működtetni a gépet, pedig akkor még net sem nagyon volt, ahol a felmerülő kérdéseknek utána tudtam volna nézni, mert nem is kellett."
Azert az amiga az egyseges hardverevel kozelebb alt egy mai konzolhoz. Viszont tenyleg jobban volt kitalalva. Egy hardvervedelem nelkuli realtime mikrokernel volt az os alatt. A midori is pont ilyen, csak a programozasi nyelvet csereltek le bcpl-rol sing#-ra. A bcpl a c elodje volt, kifejezetten kernelirasra optimalizalva. A sing# a c# egy valtozata kifejezetten kernelirasra optimalizalva. A softveres process vedelem es a user modu driverek/rendszerszolgaltatasok is jellemzoi ennek az architekturanak.
A midoriaban az egyik ujitas az, hogy a vedelmet egy objektumorientalt nyelv segitsegevel valositja meg, ugy mint annak idejen a xerox alto gepek, ahol egy kis binaris mikrokernel folott ult egy biztonsagos nyelv, a smalltalk, amiben az operacios rendszer felso szintu komponenseit irtak. (pl. ablakozo, filerendszer, halozati stack) Mindezt egy 8 magos smt-s cpu-n. Ez a forradalmi 1972-es technologia jelentheti a jovot. Szerintem egy kicsit le vagyunk maradva...