• BlackRose
    Rövid leszek - mert úgy sincs annyi energiám amennyi szükséges lenne, hogy a szabad piacgazdaság felé fordítsak itt néhány embert - köztük téged is :) de nem lenne gond elgondolkozni a következő számokon (csak USA költségek):

- According to Steve Garber, the NASA History website curator, the final cost of project Apollo was between $20 and $25.4 Billion in 1969 Dollars (or approximately $135 Billion in 2005 Dollars).

- In today's money, the cost to the U.S. would be over five trillion dollars (at 288 billion 1945 dollars)

és csak néhány kérdés...

- Mennyi értéket romboltak le és embert mészároltak le (köztük ki tudja mennyi Einsteint, Bohrt és Teslát) az államok. Hasonlítsuk ezt össze azokkal az értékekkel amelyeket az állam vezetésével hozott létre az emberiség.

- Hogy a fenébe csinálták meg az elképesztő légiközlekedést (repülőket és minden ami kell hozzá) a magáncégek az én és te adópénzed nélkül, honnan volt nekik pénzük? Hidd el sokkal de sokkal több pénzbe és erőforrásba került mint az üsszes eddigi űrprogram egy kalap allatt. Hogy a fenébe fejlesztették ki a számítógépeket is és az egész telekommunikációs világot a magáncégek? És minden mást is ezen a világon.

Válasz:

Mert az embereknek szükségük volt rá, és amikor valamire szükség van és a fejlődés olyan pontra érkezik, hogy azt technikailag megtudjuk csinálni vagy ahhoz közel vagyunk, akkor az erőforrásokat is olyan irányba fordítják a magáncégek, mert gazdaságos lesz a dolog. Ha nem vagyunk közel a fejlődésben akkor semilyen állam és adómiliárdok nem segítenek (miért nem oldanak meg olyan problémákat amelyekre jelenleg nincs válasz, akármennyi miliárdot is költenek el). Az űrkutatás szerintem sokkal előrébb tartana ha magáncégek csinálták volna mert óriási kereseti lehetőség van az űrturizmusban. Ha pedig még nem értük el azt a színtet, hogy megtudjuk ezt fizetni akkor meg nincs is rá szükség még ha technikai szempontból elérhető is.

Mondja meg már valaki mekkora a ROI az Apollo program milliárdjain? És mekkora a ROI ugyanekkora befektetésen valami más iparágban amelyre az embereknek szükségük van? Na most miért van az állam, hogy alvegye a pénzem és olyan dolgokra költse amelyre nekem nincs szükségem és még az mellett sokszor kevesebb legyen a ROI mint ha valami másba fektettem volna (esetleg olyan dologra amire szükségem van) a saját pénzem. Érdekes megemlíteni, hogy az a szegény Joe is aki valahol Alabama déli részén napi 12 órát dolgozott és alig tudta a gyerekeinek a betevő falatot az asztalra tenni, egyetemről nem is gondolkodhatott az adó pénze egy része elmenet a holdra... pedig a gyereknek kellett új cipő is...

Na de alapjában nekem teljesen mindegy, hogy ki megy a holdra... állam vagy magáncég... az ami nem mindegy, hogy ezt ki fizeti, hogy kényszer (véglegesen erőszak alkalmazása ha nem fizetsz - börtön és ha szökni akarsz vagy ellenálsz akkor golyó) által fizeti mindenki, vagy önkéntesen aki jónak látja és megengedheti is magának.

És nem árt azt sem elmondani, hogy igen is az USA esetében magáncégek mentek a holdra és azok fejlesztették ki az eszközöket, a NASA csak adminisztrálta a dolgokat (a neve is azt jelenti) és persze az adófizetők pénzét szépen a magáncégeknek adta ellenértékben. Ha gazdaságilag értelmes a dolog (nem mondom sem, hog igen sem, hogy nem) és nem lenne NASA (állami) monopólium akkor ugyanezek a magáncégek egymás közötti egyöttműködésel (mint sok más esetben a gazdaságban konzorciumok jönnek létre) megcsinálnák ugyanezt. Ha gazdaságilag még nincs értelme akkor pedig nem.