• bvalek2
    Ebben a 8 millióban én is benne vagyok ^_^

Köpködni nem érdemes, nem kényszerítenek senkit hogy használja. Se monopóliummal, se árukapcsolással, mint ahogy a picipuha teszi. Legalább a Firefox és az Opera rákényszeríti a kizárólak managerekből, marketingesekből és ügyvédekből álló rendmondi céget, hogy vegyenek végre egy normális böngésztechnológiát, és azt adják el IE-8 néven...

Ja és most Operázok éppen, de ettől még elsősorban Firefox felhasználó vagyok. Egy termék használata nem vallási kérdés. A Microsoft terméke is objektív okokból jó vagy rossz (többnyire az utóbbi). Azért 40%-os magyar Firefox elterjedség elég beszédes adat, biztos hogy van oka a sikernek (pedig kisebb marketing csapat van mögöttük, mint az MS-é).

Továbbá attól, hogy valami nyílt forrású, nem biztos hogy ugyanazt a filozófiát követi. Pl. Ubuntu Linux igyekszik minél több laikus felhasználót megnyerni magának, ezzel a Windows konkurrenciája kíván lenni, az utóbbi idők Linux terjedése elsősorban neki köszönhető (anyáméknál is az van, hiba nélkül működik). Firefox is ilyen, csak sikeresebb :)

Debian Linux pl. már nem ilyen, az használja akinek szüksége van rá, annak tökéletes is. Mert vannak felhasználóbarát eszközök, és profi eszközök, van teszkós barkácskészlet (Windows), esetleg kiskereskedelmi alternatíva (Ubuntu), és van asztalosműhelybe való felszerelés, profi munkagépekkel (Debian), amihez szakmát kell tanulni.

Ubuntuval, Windowssal az átlaguser is elvan, szakmailag elvontabb igényeknek már nem felelnek meg. Debianhoz tudni kell, de azért mert sokoldalú célszerszámok vannak benne. Másrészt egy közösség fejleszti, elsősorban olyanoknak, akik maguk is képesek hozzátenni a közöshöz, nem csak fogyasztók.