• cousin333
    #32
    "Nem kell irigykedni, pontosan azért töltik le sokan, mert tudják, hogy minőségi terméket kapnak."

    Sokan meg azért, mert ez a dávnlód déj, és jajjaj, rekord, meg minden... Mellesleg hogyan szűrték azokat, akik nyakló nélkül, minden kezükbe kerülő gépről nyolcszor letöltötték, csak hogy nagyobb rekord legyen? (Tény, hogy a letöltések száma ettől hiteles lesz, csak nem reális.

    "Mellesleg a reklám nem minden, az Opera akkor se tudná elérni a 8 millió letöltést 1 nap alatt, ha az összes TV csatorna és internetes oldal reklámozná..."

    A Firefox kétségkívül jó böngésző, és a 3 minden eddignél jobbra sikerült szerintem is. Lehet, hogy egy jövő hét eleji rekordkisérlet az Operának nem jönne össze, de azért a marketing hátszél, amit a Firefox immár évek óta (!) megkap nem elhanyagolható. Reklámfogásnak viszont remek volt. Ráadásul arra sarkallta az Opera fejlesztőit (akik marketing terén elég szarul teszik a dolgukat), hogy a 9.5-öt - hogayn is fogalmazzak - nem egészen kész állapotban adják ki. Ez persze az Opera sara, nem kellene részt vennie a Firefox-féle hisztérában. Stratégiát kellene váltania. Akkor kiadni egy szinte kikezdhetetlen szoftvert, amikor valóban készen van és kellő reklámmal megtámogatni.

    Mellesleg, számoljunk egy kicsit: Firefox egy erre kihegyezett akció során (konkrétan egy napra kihegyezve a dologot, minden áron a letöltések számának maximalizására törve): egy nap alatt 8 millió letöltés. Opera, minden különösebb csinnadratta nélkül (pl. hogy ne menjünk messze az SG, ugye, szart bele, egy mínuszos hírt nem ért meg nekik az Opera 9.5 megjelenése - ennyit a marketingről) a kiadást követő 5 napban összesen 4,7 millió letöltést könyvelhetett el. Ha nagylelkű vagyok, és a Firefoxnak megszavazok további 32 millió letöltést (ami - éppen a rekordkísérlet jellege miatt - irreális), akkor is 40 millió vs. 5 millió, ami 8-szoros különbség. A valós helyzetben meg kevesebb. Hogyan is áll a két böngésző elterjedtségben (legalábbis, amit méricskélnek nekik)? 20% vs. 1%? Akkor meg arányaiban az Opera jobban áll, nem is kevéssel. :P