Nektek van légpuskátok?
  • hawken
    Oszt ezt most mér nekem? Melyikbe tartozom?
    gerypapa95 nem megbántani akartalak, csak folyamatosan tévúton jársz és nem akarom hogy hülyeség rögződjön benned. Amolyan makarenkói pofonnak szántam, nem bántásnak. (Gondolom a nickedben a 95 a szül. évszámod. Nos én kb őt évvel a születésed előtt kezdtem a lövészkedést légpuskákat meg kb tíz éve gyűjtök. Persze csak amatőr szinten.)

De hogy tényleg világos legyen, és talán eddig nem fogalmaztam jól, mégegyszer megpróbálom érthetően.

Vannak légpuskák, amiket eredetileg is 7,5J teljesítményre gyártottak, pl.: D65, D75, D100, Walther LGV, LGR, és még rengeteg. Ezek GYÁRILAG ennyik, és semmiféle butítás, átalakítás nem kell a forgalomba hozásukhoz.

Valamint vannak légpuskák, amiket GYÁRILAG NEM 7,5J teljesítménnyel gyártanak, mint pl a Hammerlid, egy csomó Gamo, Theoben, stb...
    Ezek nálunk engedélykötelesek lennének, de hogy szabadon lehessen őket forgalmazni és tartani, ezért különböző módszerekkel (gyengébb rugó, dugattyú megfúrása, satöbbi) gyengítik, lebutítják.

Remélem így már érthetőbb hogy melyik milyen GYÁRILAG, és nincs harag.

A gyárilag sokdzsullosra tervezett, puskáknak az átalakítását általában a dugattyú kifúrásával végzik. Ez elég barbarian megoldás, és hosszú távon a dugó szétverődik a léghenger végén, mivel nem alakul ki egy csillapító hatás, és mivel minden lövésnél a dugó a léghenger csőfari részének csapódik, ezáltal a puska baromi nagyot rezonál, ami a pontosságra van jelentős negatív hatással. Sokkal jobb volna ha a megfelelő méretű rugóval érnék el a kellő teljesítménycsökkentést, azonban az ugye annyival drágítaná a fegyver árát. Még sokkal jobb volna ha a hülye 7,5J-os határt kibővítenék pl 16 vagy 21J-ra, mint a civilizáltabb országokban, mert röhej hogy egy 16J-os "játékpuska" egy kategóriába esik az éles 357 Magnummal.