2670
Nektek van légpuskátok?
  • gerypapa95
    ja vágom már, és nincs harag ! amúgy nem 95-ben születtem hanem 9.hó 5.én de nem sokat tévedtél mert 94-es vagyok

1105 : te ilyenkor mit kapsz ?
  • Noricadragon
    Sok információval lettem gazdagabb
  • Noricadragon
    Köszönöm szépen hogy válaszoltál
    Bár mondjuk az inkább belesik a 40%ba
    Meg kéne 10% flame is csak akkor az már 110% lenne
    Hát te vagy az 5% elvileg de akkor rakd oda magad ahova akarod
    Gerypapa 40%
    Én meg a 20% képes
    De adhatsz más felállást is:D
  • hawken
    Oszt ezt most mér nekem? Melyikbe tartozom?
    gerypapa95 nem megbántani akartalak, csak folyamatosan tévúton jársz és nem akarom hogy hülyeség rögződjön benned. Amolyan makarenkói pofonnak szántam, nem bántásnak. (Gondolom a nickedben a 95 a szül. évszámod. Nos én kb őt évvel a születésed előtt kezdtem a lövészkedést légpuskákat meg kb tíz éve gyűjtök. Persze csak amatőr szinten.)

De hogy tényleg világos legyen, és talán eddig nem fogalmaztam jól, mégegyszer megpróbálom érthetően.

Vannak légpuskák, amiket eredetileg is 7,5J teljesítményre gyártottak, pl.: D65, D75, D100, Walther LGV, LGR, és még rengeteg. Ezek GYÁRILAG ennyik, és semmiféle butítás, átalakítás nem kell a forgalomba hozásukhoz.

Valamint vannak légpuskák, amiket GYÁRILAG NEM 7,5J teljesítménnyel gyártanak, mint pl a Hammerlid, egy csomó Gamo, Theoben, stb...
    Ezek nálunk engedélykötelesek lennének, de hogy szabadon lehessen őket forgalmazni és tartani, ezért különböző módszerekkel (gyengébb rugó, dugattyú megfúrása, satöbbi) gyengítik, lebutítják.

Remélem így már érthetőbb hogy melyik milyen GYÁRILAG, és nincs harag.

A gyárilag sokdzsullosra tervezett, puskáknak az átalakítását általában a dugattyú kifúrásával végzik. Ez elég barbarian megoldás, és hosszú távon a dugó szétverődik a léghenger végén, mivel nem alakul ki egy csillapító hatás, és mivel minden lövésnél a dugó a léghenger csőfari részének csapódik, ezáltal a puska baromi nagyot rezonál, ami a pontosságra van jelentős negatív hatással. Sokkal jobb volna ha a megfelelő méretű rugóval érnék el a kellő teljesítménycsökkentést, azonban az ugye annyival drágítaná a fegyver árát. Még sokkal jobb volna ha a hülye 7,5J-os határt kibővítenék pl 16 vagy 21J-ra, mint a civilizáltabb országokban, mert röhej hogy egy 16J-os "játékpuska" egy kategóriába esik az éles 357 Magnummal.

• gerypapa95
  • Noricadragon
    Köszönöm szépen hogy írtál
  • hawken
    Ne okoskodj má bameg !
    Hányszor írjam le hogy gyárilag 7,5J
    A D75-höz nincsen nagyobb rugó, és a dugó sincsen megfúrva.
    A walther LGR-nél pedig adott a sűrítőtér mérete, nem lehet vele variálni, ezeket gyárilag ennyira tervezték.

A török Hammerlid gyárilag nem 153m/s hanem jóval több, csak itthon az nem szabad forgalmú, így le van csökkentve.
  • gerypapa95
    igen gyárilag 7,5J !! magyarán mondva lehet bírna többet is ! a Hämmerlim is gyárilag csak 153 M/S bír ..papíron->gyárilag ! de volt dugattyú tömítés szóval..magyarán mondva oda akarok kilyukadni hogy ha gyárilag 7,5J akkor az butítva van ! ennyi..
  • hawken
    Szilárd üzentem!
    Ja ja! Az a menő mikor a kis erejű putykával a búráját lövöd meg és attól megy a következő szintre
  • hawken
    Persze egyik sem vadászfegyver, mert nem annak lett tervezve.
    Létezik olyan légpuska ami kifejezetten kisállat vadászatra van kitalálva, de itthon a légfegyverrel való vadászat (még ha van is engedélyed az erős légpuskára) nem engedélyezett.
    Ezen felül egy vadászatra tervezett sokzsullos légpuska nem feltétlenül jobb mint az én 7,5-eseim.
  • hawken
    Nem egészen értem. De sztem te sem.
    Nincsenek butítva a fegyvereim, és legtöbbje nem hobbifegyver hanem versenypuska.
    Pl.: Walther LGR gyárilag 7,5J és pontlövő versenypuska
    vagy Diana 75 gyárilag 7,5J szintén pontlövő versenyfegyver
    Tehát te arra gondolsz, hogyha sporteggyesületi tag vagy és veszel egy dzsárit!

Amugy kajak csinálni kéne egy sporteggyesületett, ahova bárki beléphetne és akkor tarthatna otthon olyan stukit, amilyet akar. Persze a klub költségéhez, mindig el kéne utalni pár ezer forintott havonta a tagoknak. Kiskapu kihasználva. Szerintetek?
  • gerypapa95
    vagyis légpuska mert az, de azért nem olyan mint egy légpuska..na érted vagy nem ?
  • gerypapa95
    de az butítva van meg nem légpuska hanem inkább hobbi fegyver ! nem mind1..!
  • Noricadragon
    Köszönöm szépen az információt.
    Ezt a távcső jelölést eddig nem is vágtam. Ennyivel is okosabb lettem. Köhi
  • hawken
    Ha 9-szeres nagyítású, és nagyobb a frontlencséje, valamint nincsen tönkrebaxva akkor jobb lehet.

A te Walthered 4X32 ami azt jelenti hogy fix 4-szeres nagyítású, és a frontlencse 32mm átmérőjű. Minél nagyobb a frontlencse, annál több fényt továbbít a szemedhez a távcső.

Tehát kérdezd meg az ismerőst hogy pontosan milyen típusú a cső, és milyen nagyítású.
    Például : 3-9X50 ez azt jelenti hogy a nagyítása állítható 3szoros és 9szeres között, a frontlencse pedig 50mm átmérőjű.

Azért a vadászok tudnak alkotni távcső ügyben, és nem mindig pozitív értelemben, ezért nagyon meg kell nézni hogy mit veszel.
  • hawken
    Hát az enyémek elég jó minőségűek, mégsem lehet velük killerkedni :D:D:D
    Mondom, az hogy egy fegyver drágább, precízebb, nem jelenti azt hogy erősebb is.
    Egyébként magyarországon a szabadon tartható légpuskák felső energiahatára 7,5Joule. Az ennél erősebbek lőfegyvernek minősülnek és tartásuk, használatuk engedélyhez kötött.
    Ja ezt csak onnna tudom, hogy ennyi összehasonlítási alapom van össze vissza.
    Sztem fölösleges az állítható távcső, de nem hinném, hogy valami baja lenne a légpuskádon.
    A szar vaterás légpityuról annyit hogy kb 3szor erősebb mint a slavia 618-as. Mellesleg magyarországon elvileg mind ugyan olyan erős...
  • Noricadragon
    Sziasztok
    Az egyik vadász ismerősőm ma mondta nekem hogy van 8db éles vadászpuskája, és mondta hogy van 1 db eladó távcsőve, de ezt eddig éles fegyverre használta, és olyan 10 ért kínálná nekem.
    9X valahányas nagyítású, de annyit tudok hogy nem fix nagyítású hanem állítható is mondta nekem.
    Az az ötletem támadt hogy mi lenne ha azt légpuskára megvásárolnám?
    Már van egy 4X32 walther, szerintetek az éles puskáról a távcső az sokkal jobb? Vagy ez hülyeség.
  • DeerHunter01
    akkor úgy irom hogy amik jobb minőségüek,nem ilyen vaterás 10 ezresek.
  • hawken
    Na az enyémek közt bőven van olyan ami 20ezren felüli, mégis eléggé nehéz volna kinyírni vele valakit.
    A puska ára nem egyenesen arányos az erejével.
  • DeerHunter01
    Szerintem egy 20 ezren felüli légpuskával azrét ártalmatlanná lehet tenni egy embert.
    jó nem hal meg ha testen lövöd, de azért a fejlövés az szerintem már halálos is lehet
  • hawken
    Szia!

itt találsz mindenfélét :

http://tomgirling.co.uk/hobby/airgunning.php
  • cumfu
    Heló! Srácok van nekem is légpuskám, de csak nagyon hobby szinten lövöldözök, Tudna nekem valaki linkelni egy 15-20m-es lőlapot?
  • ZTM
    Nem hiszem hogy akár 40J-os légpuskával lehetne embert ölni max. ha fejen lövi.
  • hawken
    mivel????????
  • gerypapa95
    elég is az ! mert ha mindenkii úgy gondolkozna ahogy mi akkor a cigányok már azzal próbálnának írtani minket !
    Ja ja.
  • hawken
    Hát igen, az átlag magyarnak két dolpg számít mikor légpuskát választ
    - jaoóó erőss legyen
    - tízezerből meglegyen

Ez igaz, de te és mi akik ezt hobbinak nevezzük kb az ország 0.01%át tesszük ki és én erről beszéltem. Magyarul nincs olyan piaca mint 1 800ftos horgászfelszerelésnek vagy ilyesminek.
  • Olics
    Sziasztok!

Igen több áron is fent van a puska, ennek az az oka, hogy szép lassan viszem lefelé.Egyébként én sem szívesen adom el, mert nagyon jó kis puska és nagyon megszerettem, de a helyzet úgy hozta, hogy a pénzre most nagyobb szükségem van.
  • hawken
    "sztem a légpuska nem az a nagy hobbi magyarországon, hogy az emberek 40 ezreket kipengessenek érte"

hehe
    nekem hobbim a légpusek, és már megszámolni sem merném mennyit elköltöttem rá, de nem vagyok ezzel egyedül
    Egy hobbit sosem szabad pénzben mérni. Ha csak az egy percen belül előszedhető légpuskáimat felértékelném, az lenne vagy másfél millió, de sztem hülyeség ezt így számolgatni. Van akinek az autótunning, van akinek a pecázás, modellezés, stb.. a hobbija.
  • Morphin
    minden annyit ér, amennyit adnak érte...
    ha 40ért nem ment el, rakd le 30-35re. idővel csak elviszik.