• Tom Gambler
    Hadd álljak be a sok okos megmondóemberek sorába. Fenntartom, hogy amit mondok, esetleg hülyeség, a témába nem mélyedtem bele, de sokszor érintettem, én a következőre emlékszem:
    A fénynél gyorsabban semmi sem mozog, azonban a kvantummechanikának pontosan az a lényege, hogy egymástól térben nagyon lévő dolgok is kölcsönhatásban lehetnek egymásra, és ez abból következik, hogy a kvantummechanika szerint nem univerzum, hanem multiverzum van. Ez egy Everett nevű fickó találmánya, elvileg arról van szó, hogy az univerzum minden egyes eseménynél, ami két vagy többféle véggel érhet véget, meghasad, és párhuzamosan létezik tovább.
    A multiverzum létének bizonyítására az alábbi kísérletet végezték el:
    Adott egy papírlap, rajta két függőleges réssel. Ha erre fényt vetítenek, a mögötte lévő falon nem két fénycsík jelenik meg, hanem több fénysáv. A jelenség magyarázata abban van, hogy a fény fotonjai interferálnak egymással, és több helyre csapódnak le. A multiverzum bizonyítására úgy használták, hogy a fénysugarat leredukálták annyira vékonyra, ami pontosan egy foton kibocsátására volt képes, a falat pedig olyan detektorokra, amik egy fotont is képesek mérni, ha becsapódik. Elvileg, interferencia nélkül, a fotonnak mindig ugyanoda kéne érkeznie, a valóságban azonban mindig azokra a területekre csapódik be, ahol a fénysávok voltak eredetileg. Valahova. Tehát, még mindig van interferencia. A magyarázat az, hogy a foton olyan fotonokkal interferál, amik nem ebben az univerzumban léteznek, hanem közeli párhuzamosokban, amik kihatnak a miénkre is. Ha jól emlékszem, ezt a kísérletet egy John Bell nevű faszi végezte, de nem biztos.
    Tehát, elvben lehetséges a fénynél gyorsabb mozgás, úgy, hogy az információt átküldjük az egyik párhuzamos univerzumba, majd onnan visszanyerjük egy másik helyen, azonnal. így az a mi univerzumunkban nem is halad semennyit. Ezért elviekben egy kvantumszámítógép kommunikálhat egy másikkal akár a naprendszer túlsó végén is.
    Még egyszer, fenntartom, ezt emlékezetből írtam, és könnyen lehet, hogy hülyeség, de olvassatok utána, ha érdekel, a két faszi, Everett és Bell biztosak.