• fourgee
    Az a vicces, hogy sokszor a forgalmazók "kényszerítik" az embereket illegalitásra. Pl. még október környékén 2 héttel a Bioshock megjelenése után szerettem volna beszerezni a Collectors Edition-t, de egyik boltban sem volt, amikor kérdeztem hogy mikor lesz, csak a vállukat vonogatták, egyik sem mondta volna hogy megrendelik nekem. Sokan csak azt mondták, hogy X mennyiséget hoztak be az országba, ami elfogyott, ez van.
    Nos, tegnap egyik ismerősömmel Londonban mászkáltunk, és bementem egy bolthálózat egyik bizonyos boltjába (olyan mint nálunk pl. az 576, itt az a neve ennek hogy Game, game.co.uk), rákérdeztem hogy van e nekik (9 hónappal azután vagyunk hogy Magyarországon elfogyott), a csávó eltűnt a raktárban, aztán 2 perc múlva jött is a dobozzal, 25 font volt, ami most olyan 7500 forint.

Egy csomó apró különbség van, ami totál bosszantó. Pl. az eredeti San Andreas mellé be akartam szerezni az eredeti Vice City-t és GTA3-at is. Otthon nézegettem a boltban, 3600 körül volt mindkettő. Amikor közelről megnéztem a csomagolását, egy rossz minőségben nyomtatott papír volt betéve az olcsó DVD tokba, ráadásul ferdén volt vágva, és az egész baromi könnyű volt, tehát valószínűleg van egy apró tájékoztató a 2 lemez mellé.
    Végül úgy döntöttem hogy itt veszem meg. A Vice City 7,5 font volt, vagyis 2250 forint, jó minőségű DVD cimkével, kézikönyvvel, és TÉRKÉPPEL!, a GTA 3 meg 3,33 font volt, vagyis 1000 forint, szintén kis kézikönyvvel, és térképpel!
    Ha valaki vett az otthoni 3600 forintos (azóta lehet hogy olcsóbb) verzióból, azt kérem hogy mondja már meg, hogy azért olyan könnyű, mert nincs benne pl. térkép, vagy könnyített papírból készült térképet tartalmaz :)

Az a durva, hogy itt most a rossz font és erős forint mellett a minimálbér olyan 250 ezer forintra jön ki (akinek van esze, az e fölött keres), és ilyen árak vannak hozzá. Szóval, amíg otthon annyi a minimálbér amennyi, és drágábban adják a dolgokat, ráadásul hiányosan, addig ne csodálkozzanak a szerzőijog védők, ha az emberek másolnak. Pl. otthon a Test Drive Unlimited 10 ezer forint volt megjelenésekor, megtudtam hogy más országokban ahhoz is adtak térképet, nálunk meg ugye hiányzott belőle...
    Több ismerősömmel is arról beszéltünk, hogy otthon egy normálisnak mondható órabér olyan 500 forint, itt meg olyan 5 fontra jön ki, tehát ha viszonyítani akar az ember, akkor érdemes az itteni árakat 100-zal megszorozni, vagy az otthonit 100-zal osztani. Így a keresethez viszonyítva a 25 fontos, vagyis 7500 forintos Bioshock-nak 2500 forintba kellene otthon kerülnie, a 3,33 fontos GTA3-nak, ami olyan 1000 forint, 333 forintba kellene kerülnie. Nem, otthon 3600-ért láttam utoljára, ittenihez képest gyengébb minőségben, hiányosan...

Ezeket a dolgokat mikor veszik figyelembe a kiadók, forgalmazók? Inkább ezen a téren kellene rendet tenni először, és utána számonkérni a felhasználókat hogy miért nem veszik meg, miért töltik le... Gyanítom egyébként hogy egy 1.4-es Astránál nagyobb autóban izzad a seggük, és nem egy ... panelben laknak...