• BlackRose
    A környezet kulturális hatása (szokások). Hogy mi módon kezdődőtt nem tudom, de láttam én is amikor ott jártam. Perzse most akkor szerinted a megoldás, hogy mindenfelé kényszerítsék az embereket kerékpározni? Ugyanakkor egy másik kérdésre kell válaszolni (persze nem biztos, hogy ez a helyzet ha a városi dugókat figyelembe vesszük), ki az aki kényszerítené az embert, hogy több időt veszítsen a közlekedésben mert kerékpározik? Nem lenne még jobb megoldás ha gyalog járnánk, igy a kerékpárok gyártására és kereskedelembe szállítására sem igényelnénk energiát, és az egészségügyi mutatók is jobbak lennének, nem beszélve, hogy az idővesztés miatt kevesebb időnk maradna a többi aktivitásra is amely szintén ipari és energiafogyasztást követel. Nem beszélve, hogy sok mindenről lemondanánk még ha van is időnk mert nem lenne kedvünk 30km gyalogolni, hogy az adott esemény helyszín legyünk. Szóval egy fantasztikus zöld világban élnénk, ahol időnk is lenne méghozzá sok :)

Vicc... de nem teljesen. Én is járok kerékpárral ha van értelme (max. 5km vagy lehet több is ha rekreáció a cél), de van eset amikor ennek nincs értelme. Jelenleg nincs autóm mert nagyobb városban élek ahol fantasztikus a metró és a villamosok és nincs értelme autózni. Még vidéken éltem volt autóm mert az nélkül béna az ember ha tényleg dolgozni és élni akar. De most ez legyen minden ember saját döntése. Nagyanyám annak idején reggel 3-kor kelt, hogy 6-ra a munkában legyen mert a 1m hóban 10km gyalogolni nem volt könnyű. Neki más választása nem volt, de ha létezik választás, ha rendelkezünk eszközökkel amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyabbak legyünk akkor azt nem szabad hátráltatni. DE FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY NEM SZABAD SERKENTENI SEM. Éppen ezért van mindenkinek autója ha kell ha nem és soknak SUV-je amit soha nem használ városon kívül vagy csak ritkán, mert a Keynesian és post-Keynesian gazdaság a fogyasztás serkentéséről hires és egy szuperfogyasztó társadalmat idézett elő amelyben a legtöbb dologra amit megvetetnek velünk (erőss propaganda - reklámhadjáratok által) nincs szükségünk vagy csak ritkán. Ezért van tele a szekrény is ilyan dolgokkal amelyeket majdnem soha nem használunk de megvettük mert a TV-ben láttuk és mert a szomszédnak is van. Ez az ami miatt a szennyezés is elképesztő, mert valójában a hatékonyságunk nem növekedett megfelelően, hogy ellensúlyozza az elképesztő fogyasztásunk mesterségesen (politikailag) előidézett növekedését. Nem engedhetjük meg magunknak ezt az enegriafogyasztást mert túl magas az ára amit fizetünk érte (klímaváltozás stb.). A kérdés, ha nem engedhetjük meg magunknak akkor honnan ered az erőforrás amivel mégis elértük. A válasz politikai erővel elvettük valakitől aki egészen másképpen alkalmazná és aki nem csupán fogyasztaná hanem hatékonyan alkalmazná. A társadalom hatékonysága nem kiséri a fogyasztás növekedését és ezért vagyunk nyakig a szarban.