• wOlFbYTe
    #57
    A britek hozzáállása a munkához nemzetközi IT-berkeken belül köztudottan katasztrofális. Vállalatirányítási rendszerfejlesztőként összefutottam már fejlesztőkkel, tanácsadókkal, project managerekkel az összes kontinensről, de amit ez a szigetország művel az egyszerűen borzalmas. Kezdjük ott, hogy egy állásinterjún a brit ERP cégek kerek perec megmondják, hogy nincs rád szükségük hosszabb távon, hanem csak az adott projectre szerződtetnek. Saccra 90%-uk szabadúszó, ráadásul ha utazásról van szó, a legtöbbjük húzza a száját. Pénzben havonta Forintosítva milla fölött keresnek, de erőteljesen specializálódott a tudásuk. Nincs olyan általános szemléletük, mint ami hazánk IT-fiainak megvan, ezt akár papíron is alá merem írni.

    Otthon az a baj, hogy sokan nem mernek nagyot álmodni és megfelelő szakmai nyelvtudás hiányában elindulni a nagyvilágba.

    Ez részben az oktatási rendszerünk hibája. Mint már említettétek, olyan dolgokat követelnek meg az egyetemeken és főiskolákon, amire egyáltalán nincs szükségünk a gyakorlatban. Ha valaki mutat egy kis hajlandóságot a saját erőből való tanulásra, igen könnyen kellemetlen helyzetbe hozhatja tudásával a profokat, előadókat - hamar kiderül, hogy valóban igaz a mondás: aki nem ért hozzá az tanítja. Szakmámhoz kapcsolódóan amit Vállalatirányítási Rendszerek néven oktatnak, az vicc :) 20 évesen többet tudtam hogy hogyan működik egy könyvelési, logisztikai, humán-erőforrás, vagy akármilyen tetszőleges informatikai rendszer, mint az előadó. Ott is hagytam rövid úton ezt realizálva az otthoni oktatási rendszert és külföldön megcsináltam a szerencsémet.

    Nem azt nézik itt az emberek, hogy milyen papírod van, hanem hogy mennyire értesz a munkádhoz és mennyire végzed lelkesen, lelkiismeretesen. Többek között ez is hiányzik a britekből, a lelkesedés - enélkül valóban unalmasnak tűnhet az informatika. Én kifejezetten élvezem, hogy szinte minden nap tanulhatok valami újat, mert mindig van valaki, aki jobban ért egy-egy dologhoz és olyan egyedi ötlettel képes előállni, amire magadtól nem gondoltál volna.

    Rengeteg kihívás, utazási lehetőség, pénz, hírnév. Erről szól az informatika külföldön.