• kvp
    #183
    "Sajnos panelosoknak (es altalaban csoro varoslakoknak) a konnektoros kocsi kimarad. Csak garazsba/csaladi hazban lehet tolteni normalisan :("

    Ezt eszakamerikaban ugy oldottak meg, hogy a parkolokban vannak konnektorok. Ketfele valtozat letezik, az egyik ahol a toltes ingyenes, a masik helyen penzt kell dobni az automataba. Kozep Kanadaban meg ott is van ilyen ahol senki nem hasznal elektromos autot, mert telen a hidegben elektromos futes nelkul szetfagyna a huto a parkoloban amig a tulaj vasarol. A masik fele pl. Portland, ahol ugy oldottak meg a dologot, hogy csak elektromos autoval lehet a belvarosban parkolni, ott viszont ingyen van a toltes. Igy aki munkaba jar oda, az vagy tomegkozlekedik, vagy szerez egy nevre szolo ceges parkolot, vagy elektromos autot vesz.

    "Azt mondod, hogy egy detektoros rádióhoz pár méter antenna kellene? Mennyi kellene egy olyan lámpához/égőhöz, amiket a konektorba szoktak dugni estére, amolyan jelzőfénynek?"

    Jo kerdes, de fogyasztasaranyosan szamolva kb. a 10000 szerese es kisfeszes lesz a kimenet, tehat led-es lampa kell. Erzekelheto teljesitmenyt idaig csak a transzkanadai tavvezeteken sikerult osszeszedni es magas naptevekenyseg idejen, de ott le is vitte a biztositekokat. Ezt a jelenseget akarta annak idejen Tesla felhasznalni energiaforraskent, meghozza ugy, hogy a legkor ionizalasaval le akarta bontani a Fold magneses vedoburkat. Ez lehetseges, csak a sugarszint lesz ilyenkor halalos a felszinen is. Egyebkent erre o maga is rajott, ezert nem folytatta a fejlesztest. A rendszer olyan lett volna mint ha az egesz foldet atalakitottuk volna egy hatalmas mikrosutove. Energia lenne barhol ahol antenna van, de ember nem igen. A legtobb 'ingyen energia' rendszer is hasonlo elveket kovet, de egy a kozelben elhelyezett ado nelkul nem igazan tudnak megfelelo teljesitmenyt leadni. (persze ha epitenenk egy az ionoszferaig felero antennat, akkor mar sikerulne megfelelo teljesitmenyt osszehozni)