• ziipp
    #61
    A gólszerzésnek csak egy módja van: a labdát túljuttatod a gólvonalon. Kosárt is csak egy féle képpen lehet elérni: a labdát bedobod a gyűrűbe. Tehát az nem igaz, hogy gólt elérni több úton lehet, mint a kosában.

    A 3 pontos csak egy része a játéknak. Te ezt hasonlítod össze a góllövési variációk egészével. Még jó, hogy az fog kijönni, a foci változatosabb. De ha jobban belegondolsz, te is beláthatod, hogy ez a fajta összevetés nem igazságos. Úgy fair, ha a ladba lehetséges útjait nézzük meg a gól/pont szerzés előtt. Azt hiszem, így már aligha van eltérés. Sőt! Az ember nem véletlenül kézzel eszik, kézzel ír, kézzel dolgozik. Az emberi kéz fejlettebb, mint a láb. Precízebb, bonyolultabb mozdulatokra képes. Így értelemszerűen a kosár sokkal magasabb szintű labdajáték, mert jobban lehet irányítani a labdát. Passzolásnak is több módja van, mint a fociban. (Ezzel talán lehet vitatkozni.) Ezen felül a pálya kisebb, az játkosok közelebb vannak egymáshoz, ami rengeteg új lehetőséget nyit focihoz képest - tolódásban, lezárásokban, előre begyakorolt formációkban, növelve ezzel a játék szinességét.

    A fociban a gólok sokkal fontosabbak, mert kevesebb születik belük. De én ezt nem tekinteném előnynek, ugyanis emiatt alakulnak ki a 0-0-ás, 1-1-es döntetlenek, vagy az 1-0-ás minimal győzelmek. Te ennek örülsz? Nem tartod unalmasnak, hogy egész meccsen csak arra vársz, hogy kihagyjon valamelyik védelem, vagy egy technikásabb játékos megvillanjon? A foci jó része egyszerűen üres járat, gurigatás, passzolgatás, vég nélküli labdatartás, mert nincsenek belekényszerítve a támadásba. Pont a gólok értékessége révén a csapatok kevésbé szeretnének kapni, mint lőni egyet. Ez mindenképp a nézhetőség kárára megy. Tehát: kevés pont unalmas játék.

    Ezzel szemben a kosár! Szabályok garmadája kényszeríti a játékosokat a támadásra, valamint az egész játékszemlélet úgy van kialakítva, hogy a támadót részesítik előnyben. Mint ahogy már korábban írtam: "Good offense beats good defense." Mindezek gyors, élvezetes, pörgő játékot eredményeznek, amit nem csak a résztvevők, hanem a nézők is élveznek. Tény, hogy sok pont esik. De mi ezzel a gond? Ha egál van, akkor a döntő pont/gól egyformán fontos. Ja és a gyors játékmenet miatt gyakoribbak a feltámadások, mikor szinte lehetetlen helyzetből hoznak vissza meccseket, épp azért, mert könnyen esnek a pontok, ha álmosan jön ki az egyik csapat a negyedre, hamar elolvad az előnyük. Fociban ezek a visszahozások szinte csodaszámba mennek. Megint egy rossz pont a nézhetőségi mércén.

    Nyilván szimpátia is beszél belőlem, de véleményem szerint jogos érveket hoztam fel. Kíváncsian várom válaszod. :) (Ez nem beszólás, mielőtt még...)