Bioetanol vajon tényleg a jövö üzemanyaga vagy emberiség elleni bűntett?
 • lotsopa
  #133
  Ez egyrészt nagy üzlet is és környezetvédelem is.
  Az esőerdős dolog nem tudom mennyiben érinti a bioetanol gyártást, nem hiszem hogy ennek, ezeknek a növényeknek a trópusi éghajlat lenne a tökéletes.

  "... A bioetanol gyártásának alapanyaga általában vagy magas cukortartalmú növény (például cukorrépa, cukornád) vagy olyan anyagot tartalmazó növény, melyet kémiai-biológiai reakciók sorozatával cukorrá lehet alakítani (például keményítőtartalmú növények: kukorica, búza, burgonya stb., vagy cellulóz tartalmú növények: fa, fűfélék, gabonaszárak, szalma).

  A bioetanol évente megújuló növényekből előállított üzemanyag, és mint bioüzemanyag, semleges hatású az üvegház-hatásra. A megújuló energiaforrásokhoz hasonlóan ugyanis a bioetanol elégetésekor a légkörbe kerülő szén-dioxid és más üvegház hatású gázok a következő évben felnövő növények (gabonák, burgonya, cukorrépa, fűfélék, szalma) testébe visszaépülnek. A tiszta bioetanol-felhasználás 17%-kal fogná vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását.

  Előnyként említik azt is, hogy bioetanol nyersanyagát ásványkincsekben szegény, mezőgazdasági területeken is elő lehet állítani, így a kőolajban szegény országok (például Magyarország) importfüggősége csökkenthető, valamint a helyi munkaerő is nagyobb mértékben foglalkoztatható. ..."