• cousin333
    Azzal egyetértek, hogy a Firefox és az Opera más célközönségnek készült, de szerintem nem abban a leosztásban, ahogy te gondolod. Mindkettő egyaránt alkalmas az alapigények és a magasabb szintű elvárások teljesítésére. Az Opera ezt integráltan teszi a Firefox meg "alap váz + rengeteg kiegészítő" formátumban. Kinek ez jön be, kinek az.

Noha az Opera kezdetben valóban a hozzáértő közönséget célozta meg, egy jó ideje teljesen univerzálisan használható. Az általad említett Jucika néni soha nem fog rájönni, hogy az Operában van levelező, mert erről 1, azaz egy darab menüpont árulkodik. Ugyanaz az egy, ami a hírcsatornákról és a csevegőfiókokról is :). Az alap kezelőfelülete sem bonyolult, kézreáll, ráadásul az eszköztárak és a megjelenés remekül igazítható más böngészőéhez.

Most persze mondhatnád, hogy "akkor meg minek bele", amiben volna némi igazság, de a helyzet az, hogy az Opera telepítője kisebb, erőforrásigényben, sebességben (pláne e jelenlegi stabil verziókat összehasonlítva) semmivel sem marad el a Firefox-tól - és akkor még finom voltam. Innentől fogva irreveláns a beépített funkciók száma. Ami pluszt meg nyújthat, az a - szerintem - logikusabb felépítés (pl. oldalsáv).

Egyszóval mindkét böngésző jó mindenkinek, különbség csak a haladó felhasználók világnézetében, funkcióigényében jelentkezik.