• Epikurosz
    Még továbbfűzve a gondolatot:

Szilárd erkölcsi alapok nélkül nem lehet felépíteni semmit, legfeljebb kártyavárt.

Lássuk a piramisépítők lelkivilágát, a Nagy Halottaskönyvből (bizony, a halottak néha nagyon sok mindent elárulnak az élőkről!).

"[A KÖVETKEZŐ] SZAVAK AKKOR MONDASSANAK A PECSÉT GONDNOKA ÁLTAL, NU, KINEK SZAVA IGAZ, AMIKOR MAATI CSARNOKÁBA ÉRKEZIK, ÍGY ELVÁLASZTATIK MINDEN BŰNTŐL, AMIT ELKÖVETETT, ÉS LÁTHATJA AZ ISTENEK ARCÁT.
    Az Osiris Nu, kinek szava igaz, mondá: Hódolat néked, ó hatalmas Isten, Maati Ura! Eljöttem hozzád, ó Uram, színed elé járultam, hogy csodálhassam szépségeid. Ismerlek, tudom nevedet, ismerem a Negyvenkét Isten nevét, akik veled élnek Maati e Termében, aki a bűnösök őrzéséből él, és aki vérükkel táplálkozik azon a napon, amikor az emberek lelkiismerete megszámláltatik Un-Nefer isten jelenlétében. Valójában neved "Rehti-Merti-Nebti-Maati". Igazából eljöttem hozzád, Maati-t (igazság) hoztam el neked.
    Legyőztem a bűnt érted.
    Nem követtem el bűnt az emberek ellen. Nem fordultam szembe családommal, rokonaimmal. Nem követtem el csalást az Igazság Székében. Nem ismertem jelentéktelen embereket. Nem tettem gonoszat. Nem hoztam elő nevemet méltóságokért. Nem [próbáltam] irányítani a szolgákat [nem kicsinyeltem le Istent]. Nem sikkasztottam el az egyszerű emberek vagyonát. Nem tettem semmit, ami utálnak az istenek. Nem gyaláztam a rabszolgát ura előtt. Nem okoztam fájdalmat. Nem éheztettem senkit. Nem késztettem senkit sírásra. Nem követtem el gyilkosságot. Nem adtam parancsot gyilkosságra. Nem szakasztottam se nőre se férfire szerencsétlenséget. Nem raboltam el a templomok áldozatait. Nem sikkasztottam el az istenek sütemény-felajánlásait*. Nem ragadtam el a fenkhu süteményeket, [melyeket felajánlottak] a Szellemeknek. Nem paráználkodtam. Nem maszturbáltam [városom istenének szentélyében]. Nem kisebbítettem meg a gabona-mértéket*. Nem loptam el [földet szomszédom birtokából és] nem csatoltam azt saját földemhez. Nem léptem illetéktelenül [más] földjére. Nem adtam hozzá a súlymértékekhez. Nem csaltam a mérleg nyelvével. Nem vontam meg a tejet a gyermekek szájától. Nem hajtottam el a marhákat legelőhelyükről. Nem állítottam csapdát a libáknak az istenek liba- telepén. Nem fogtam halat ugyanoly fajtájú csalival. Nem zártam el a vizet, amikor annak folyni kellett. Nem vágtam bele a folyóvíz csatornájába. Nem oltottam ki a tüzet, amikor folynia kellett. Nem sértettem meg a kiválasztott hús áldozat [felajánlásának] idejét. Nem hajtottam el a marhákat az istenek birtokáról. Nem fordítottam meg az isten megjelenését.

Tiszta vagyok. Tiszta vagyok."

És te?