• Martouf
    #48
    "a wikipédia mint olyan nem alkalmas arra hogy információt szerezzünk belőle....
    és elég szomorú hogy a wikipédiával villogtok és onnan szerzitek a tudásotokat...."

    Bocsika, félreértettél. Arra gondoltam, hogy Neked bőven elég, ha ott megnézed, nem arra, hogy én onnan tudom.

    "és ""Amúgy a földköpeny - amin a kőzetlemezek "úsznak" - szilárd, ott folyadéknak nyoma sincs."" akkor hogy lehetséges a magma áramlása??"

    Ahogy ilf667 is utalt rá, a magma nem azonos a köpeny anyagával. A magma származhat (teljesen vagy részben) a köpeny anyagából, de magmának az olvadt (folyékony halmazállapotú) kőzetet hívjuk. A köpeny tényleg képlékenyen viselkedik, én inkább a zsírhoz hasonlítanám, mint a gyurmához, mert a zsírnak gyakrabban látjuk a folyékony halmazállapotú változatát. :-) Ugye, ha kiveszed a zsírt a hűtőből, el tudod kenni, ha elég nagy erőt fejtesz ki rá, még kevergetni is tudod lassan. De mégis szilárd halmazállapotú. Folyékony akkor lesz, ha felmelegíted (pl. a gázon). Elég egyértelműen látszik a különbség.

    A köpeny kőzetanyagával is így van. Magától a büdös életben nem jutna eszébe, hogy feltörjön, és vulkánokat hozzon létre. Ezt csak folyékony állapotában tudja megtenni (nem mellékesen azért is, mert ekkor lesz a sűrűsége kisebb, mint a földkéregé).
    Ez a halmazállapot-változás pedig akkor következik be, ha:

    1. - lecsökken a nyomása, mivel elvékonyodik (akár szét is szakad) felette a kőzetlemez (pl. óceánközepi hátság, ívmögötti medence). A nyomáscsökkenés hatására lecsökkenhet az anyag olvadáspontja annyira, hogy a (korábban is meglévő) hőmérséklete elegendő az olvadáshoz.

    2. - megnő a hőmérséklete annyira, hogy átlépi a nagy nyomás alatt lévő anyag olvadáspontját (forrópont-vulkanizmus).

    3. - Szubdukciós (gy.k. alátolódási) zónákban az alátolódó lemez által szállított kőzetekből (üledékből) kioldódó könnyenilló anyagok - pl. víz -, amelyek a köpenyben felfelé haladnak, átitatják a köpeny anyagát, és lecsökkentik annak olvadáspontját.

    De ezek lokális jelenségek, nem arról van szó, hogy a felső köpeny akármelyik rétege is folyékony lenne, és időnként feltör, ha okát látja (az egy tévhit).

    A 19-es hozzászólásomról:
    Egy bunkó módon megfogalmazott, és meglehetősen buta hsz-ra válaszoltam, hasonló stílusban. Ennyi történt.