• valamit
    #82
    Ajánlok mindenki figyelmébe egy írást a korrupcióról. George Washington Plunkitt írta 1905-ben, Tisztes korrupció címmel. Ez egy kb. két és fél oldalas írás, meg lehet találni magyar könyvtárakban is a "Szöveggyűjtemény az Amerikai Egyesült Államok törénetéhez" című könyvben.

    Illusztrálásul, hogy miről is szól körülbelül, idézek belőle egy rövid részt: "A pártom hatalomra jutott a városban, és számos közberuházást akar eszközölni. Nos, ők szólnak nekem, hékás, itt és itt egy új parkot akarnak létesíteni. Én pedig meglátom a lehetőséget és élek vele. Kimegyek arra a helyre, és felvásárolom az összes területet a környéken. Aztán valamilyen bizottság nyilvánosságra hozza a tervezetet, és megkezdődik a hajtás az én földemért, ami addig senkit sem érdekelt. Talán nem tisztességes dolog jó árat kéni érte, és profitálni a befektetésemből és az előrelátásomból? Persze, hogy az. Íme a tisztes korrupció."

    De egyébként a jogászok is hasonlóan járnak el. Mivel a jogszabályokat hamar megismerik és mivel hamar találják a kiskapukat is, így hamar jutnak olyan pénzhez, amit más nem lát akkor még. (Mikor meg már nagyon sokan látják értelemszerűen be is csukják.) Úgyhogy a magam részéről ajánlom mindenkinek a törvények böngészését, gyakran lehet benne észrevenni kiskapukat, amiből aztán pénzt lehet csinálni.