11891949761344119704.png
  • narumon
    Nos én ugyan új vagyok a forumnak ezen a részén, de én nagyon gyorsan elvesztettem a fonalat és sorolom, hogy miért.

Letöltöttem a kirakott Boney M-et.
    1, 16bit 44.1khz-en van amivel el is dobtuk azt a plusz információt ami miatt a vinyl digizésnek értelme van (szerintem), hiszen levágtuk azokat a felharmonikusokat amik a bakeliten rajta vannak a CD-n nincsenek. Ezek utána a vinyl ripen sincsenek.

2, Nem tudom, hogy az eredeti bakelit is ilyen kompresszált-e mert nincs meg nekem lemezem az említett nóta, de ennek a dinamika tartománya jó ha 3-4DR

3, Viszont van Boney M CD-ről készült ripem. Az pontosan ugyanilyen kompresszált, tehát lehet, hogy az eredeti zene is az volt, viszont lényegesen jobban szól mint az innen letöltött Vinyl rip amin nem is csodálkozom.

Nem tudom, hogy ez általános-e itt, de az én eddigi tudásom szerint a vinyl ripnek pont az a lényege, hogy az ember túlmintavételezi mint az állat, hogy több "analóg" információt meg tudjon őrizni, ezáltal jobb felvételt kapjon mint a CD-n. A másik, hogy még mindig jelennek meg úgy vinyl lemezek, hogy azokon egy "tökéletes" masterelés van szemben a CD lemez, loudness szarságával. Viszont ha már a masterelésnél loudnesseltek, és uram bocsá a CD-n és a bakeliten is ugyanaz az anyag van (jajj!), akkor 16bit 44.1.khz-en mindig a gyári CD fog nyerni mert egyszerűen stúdióban készült. Van egy pár vinyl rippem de egyik sincs így "lebutítva" hisz el is veszett az értelme.

Most várom, hogy mondjatok erre valamit mert csak vakarom a fejem.