5889
-
#4234 "És itt jön az a - talán költői - kérdés, hogy szükség van-e minden lemez digitalizálására, főleg így?"
Én hallottam már olyan minőséget Eurolacko-tól (digitalizált anyag - 44.1/16) amilyent szívesen hallanék viszont gyári felvételekről is. -
#4233 "Gyuri a második eljárással digitalizált, nincs evvel gond, ha -amint korábban is említettem- CD-re szánta az anyagot. A lemezen hallani, hogy nem mai darab, de ennyi igazán belefér - részemről csakis a normalizálás kifogásolandó."
És itt jön az a - talán költői - kérdés, hogy szükség van-e minden lemez digitalizálására, főleg így? Mert szerintem ha Gyuri beírja a keresőbe, hogy ez a zene kell neki CD-n akkor millió találatot kidob akár a google akár más, és töredék idő alatt letölti, és mint írtam az eredmény nem lesz rosszabb, sőt a CD-nek ebben az esetben lényegesen jobb a tere és a magas hangjai.
Persze itt még bejöhet a szentimentális kép, hogy saját LP-jét, saját kis digitalizálását írja ki CD-re, és ez lehet egy jó érzés, mint, hogy esetleg szereti magával a digitalizálás folyamatával való bütykölést is. Mert reálisan nézve csak ismételni tudom magam; letölti akárhonnan, kiírja és van egy CD-je ami töredék idő alatt jobb minőséget biztosít. Talán ha az egész egy 96khz 24bit felvétel lenne, akkor már a vinyl javára irnánk a dolgot, de ilyen változatot nem osztott meg velünk. -
#4232 Részemről mint írtam a berendezése rendben van, gondolom az eredeti bakelitet hallgatva jobban is szól mint a digitalizált verzió. Én egyetlen dolgot róttam fel az általam egyedüliként hallott Boney M. verziónál, hogy ez így ebben a formában (nem tudom a készítés részleteit), nem szól jobban - sőt - mint a Boney M. CD lemezen található verzió. Akkor meg kvázi teljesenen felesleges volt szórakozni a Vinyl rippel amikor a CD könnyen beszerezhető, könnyen rippelhető, nem pattog, sőt sok helyről letölthető (csúnya dolog!). A vinyl ripeknek akkor van értelmük ha a CD-nél többet, jobbat nyújtanak. Ha már csak annyival, hogy jobb hallgatni akkor már megéri, de itt ez ugye nem állta fent. Ettől eltekintve mondjuk kíváncsi lennék más zenére mert ugye LP nyomások sem egyformák, még az is lehet, hogy itt eleve a bakelit nem szólt olyan jól mint az adott CD. -
#4231 Persze, hogy nincs verseny és nem is fektetett hiába a rendszerébe.
Kétféle módon lehet "jól" rögzíteni LP-ről:
I. Megtartva az LP jelleget (minőséget) - min. 48/24-es (esetleg 16-os) mintavételezés, bemeneti jel csúcsértéke (peak level) 0 dB alatt ("-" tartományban) - utólagos normalizálás kizárt! További esetleges műveletek (pattogás mentesítés, alapzajszűrés) opcionálisak - a készítőre tartozik megítélni, hogy szükség van-e rájuk, vagy sem és aszerint kell élni velük.
II. CD jelleg (abban az esetben ha valaki kimondottan CD-re szándékozik írni az anyagot) - 44.1/16-os mintavételezés az egyedüli igazi feltétel, mivelhogy a végeredménynek nem sok köze lesz már az LP-hez (ebben az esetben sem ajánlott a normalizálás). Ettől függetlenül lehet a végeredmény egy kimagasló CD-minőség amely kenterbe verheti a mostanság "remasterelt" lemezek magas hányadát.
Gyuri a második eljárással digitalizált, nincs evvel gond, ha -amint korábban is említettem- CD-re szánta az anyagot. A lemezen hallani, hogy nem mai darab, de ennyi igazán belefér - részemről csakis a normalizálás kifogásolandó. -
#4230 "részt vegyek a "digiző versenyben"
Szerintem itt nincs verseny, csak már "mi" hozzászólók éleztük ki a helyzetet.
Gyuri egy számára (és számunkra) új megközelítéssel digitalizálja a lemezeket, ami egyeseknek tetszik, másoknak nem. Most inkább az lenne a cél, hogy építő szándékkal megközelítve feltárjuk az általa alkalmazott hangrögzítés előnyeit illetve hátrányát.
Mivel kissé már támadó jelleggel lépünk fel, és követeljük a mintát, talán már azért sem akar résztvenni a megmérettetésben (amit lehet meg is értek). Befektetett X forintot a berendezésbe, legjobb tudása szerint járt el a hangrögzítésnél (ahogy azt más oktatóktól hallotta) és most a földbe tiporjuk a felvételét. Teljesen apátiába esik a végén.
Estére feltolok 2 felvételt ami a vita elkerülése érdekében NEM az EuroLaci felvétele lesz csak maga 1 hagyományos 16/44,1 rögzítés. és ehhez hasonlíthatjuk a Gyuri új megközelítésű mintáját. Így elkerülhető a személyeskedés / szerintem/ -
#4229 Részemről is le van zárva a dolog. -
#4228 Én is szoktam garázdálkodni (barázdálkodni) vinyllel, de az én céljaim között nem szerepel az, hogy részt vegyek a "digiző versenyben", főként, mivel mint már régen említettem is, hogy amatőrködöm, másrészt nem invesztálok bele akkora tőkét, mint itt a többség. Csak kedvtelés részemről, de látom ez sokaknál vérre megy. -
#4227 Talált, süllyedt. Amúgy nem lenne semmi gondom veled Laci, sőt! Viszont vannak azért neked is olyan megnyilvánulásaid, hogy nem lehet szó nélkül hagyni. Ennyit erről, szót sem érdemel. -
#4226 Viszont végre felpörgött! Mint egy lemez. -
#4225 A tópik nem megy sehová... legalábbis remélem! -
eurolacko #4224 Bár most vendégségben vok így most nem megy -
eurolacko #4223 Én bármikor állok elébe mint ahogy írtam az előzőekben -
#4222 Szerintem Gyuri már visszautazott a munkahelyére.
Szóval részéről csak jövő hét hétvégén lehet ebből már valami. -
#4221 A helyzet az, hogy sok olyan kiadás (CD) van forgalomban, melyek hagynak bőven kívánnivalót maguk után. Mit tehet ilyenkor az ember, elkészíti a maga CD-jét LP-ről - már ha teheti, persze. -
#4220 Nem kell bánni.
...Rendben, akkor ejtsük a második mintát (sőt az elsőt is) és produkáljunk újakat.
Benne vagytok? -
#4219 Köszönöm az infót! -
#4218 Már bánom hidd el.
Ugyanis a szóban forgó személy nagyon is jó barátom, és rengeteget köszönhetek neki.
Viszont a szóban forgó mintáknál valóban én is több olyan részletet hallottam Gyuri zenéjében, amit a másikban nem.
Viszont meglehetősen furcsa lenne ha most én fedném fel a személyét.
Ill, szerintem ha Gyuri megosztaná azt a két mintát az illető azonnal ráismerne a zenéjére szerintem.
Szerintem ezért nincs minta.
De ez csak az én véleményem.
-
#4217 Adobe Audition CS5.5 -
#4216 Látva K. Laci írását módosítanék. (és elnézést kérek a személyeskedésér )
Úgy fogalmazok, a 16/44,1 mentavételezést állítottuk szembe a túlmintavételezés/lebutítással. Ezek hangzását és hangképét összevetve. -
#4215 Megkérdezhetném hogy ez melyik progi spektrumképei? -
#4214 Node van olyan anyag, amit nem tud CD-n megszerezni? Nagyon kevés olyan van szerintem. -
#4213 Ha már itt tartunk, én azt nem értem, hogy mire volt jó az általad írt #4155-ös hsz.? -
#4212 Tudtommal Gyuri a Laciéval. ezért írtam a "2 Úr" megszólítást.
-
#4211 "16bit 44.1khz-en van amivel el is dobtuk azt a plusz információt ami miatt a vinyl digizésnek értelme van (szerintem)..."
Ez így helyes, kivétel amikor az illető kimondottan CD-re szándékszik írni az anyagot.
Ez esetben inkább digitalizáljon 44.1/16-on, mert 48/24-ről visszakonvertálva már nem fog jól szólni. -
#4210 "A legnagyobb faxság pedig, amikor feljön valamiben az, hogy én tudom ám, hogy kiről vagy miről van ám itten szóóó, de nem mondooom meeeg.... Ego ovi. "
Ez nem Wind-nek, inkább nekem szólt.
Viszont azt mondhatom hogy kedves Musachy kolléga rohadtul nem tudhatod mit miért nem írok ki, miért nem árulom el kire is gondoltam.
Szóval ezt nagyon nem kellene firtatnod.
Eurolacinak meg annyit írnák hogy nem te vagy a szóban forgó személy akinek a mintája hasonlításra el lett küldve.
A Te digizésed akkor is, és most is nagyon jó szerintünk.
Ebben az "ügyben" amit szerintem tök felesleges firtatni, nem én vagyok az illetékes.
Egyáltalán nem is értem hogy mire jó ez?
-
#4209 MJ - Beat it CD
MJ - Beat it MP3
MJ - Beat it Vinyl
No így remélem jó lesz. Egyértelműen látszik, hogy a vinyl mennyivel több információt tartalmaz. Szerintem ez a lényege az egésznek. Ha ezt kidobjuk azzal, hogy lekonvertáljuk akkor mi értelme volt a vinyl ripnek? -
#4208 -
#4207 Válassz egy képmegosztót, mondjuk ezt.
Tölts fel, majd "szúrd be" az url-t. -
#4206 Hogy lehet képet feltenni? -
#4205 A' nem jó mert még mindig nem tudjuk, hogy kinek a felvételével állította szembe Gyuri a magáét... az a minta lehet akár az enyém is.
Szerintem inkább készítsen mindenki egy felvételt, a többiek meg véleményt formálnak róluk. Jó lesz így?
...Én amúgy be is táraztam már egy LP-t. -
#4204 Nos én ugyan új vagyok a forumnak ezen a részén, de én nagyon gyorsan elvesztettem a fonalat és sorolom, hogy miért.
Letöltöttem a kirakott Boney M-et.
1, 16bit 44.1khz-en van amivel el is dobtuk azt a plusz információt ami miatt a vinyl digizésnek értelme van (szerintem), hiszen levágtuk azokat a felharmonikusokat amik a bakeliten rajta vannak a CD-n nincsenek. Ezek utána a vinyl ripen sincsenek.
2, Nem tudom, hogy az eredeti bakelit is ilyen kompresszált-e mert nincs meg nekem lemezem az említett nóta, de ennek a dinamika tartománya jó ha 3-4DR
3, Viszont van Boney M CD-ről készült ripem. Az pontosan ugyanilyen kompresszált, tehát lehet, hogy az eredeti zene is az volt, viszont lényegesen jobban szól mint az innen letöltött Vinyl rip amin nem is csodálkozom.
Nem tudom, hogy ez általános-e itt, de az én eddigi tudásom szerint a vinyl ripnek pont az a lényege, hogy az ember túlmintavételezi mint az állat, hogy több "analóg" információt meg tudjon őrizni, ezáltal jobb felvételt kapjon mint a CD-n. A másik, hogy még mindig jelennek meg úgy vinyl lemezek, hogy azokon egy "tökéletes" masterelés van szemben a CD lemez, loudness szarságával. Viszont ha már a masterelésnél loudnesseltek, és uram bocsá a CD-n és a bakeliten is ugyanaz az anyag van (jajj!), akkor 16bit 44.1.khz-en mindig a gyári CD fog nyerni mert egyszerűen stúdióban készült. Van egy pár vinyl rippem de egyik sincs így "lebutítva" hisz el is veszett az értelme.
Most várom, hogy mondjatok erre valamit mert csak vakarom a fejem. -
#4203 Nem sok értelmét látom, aki nem kedveli az letöltés után visszatömöríti. -
#4202 Egyesek nem kedvelik még a lossless tömörítéseket sem (vagy nincs kedvük esetleg foglalkozni velük) - én sem kedvelem őket, én is wav-ot töltök fel. -
#4201 Nah lejött, mindjárt megfülelem, de miért nincs ez FLAC-ban vagy más veszteségmentes eljárással betömve, akkor fele ekkora lenne :( -
#4200 az imént hosszú monológit író, és a Boney M mintát közzétevő. -
#4199 És ki lenne az a két Úr? -
#4198 Türelem! -
#4197 Még mindig töltődik :(
Az ilyeneket valami torrent oldalra kellene szerintem kidobni, mert így halál megvárni... -
#4196 Egyébként ez a megoldás ismét megosztja majd a nagyérdeműt.
Javasolnék 1 anoním feltöltést ahol csak "1,2" vagy "a,b" jelzéssel bírnak a felvételek, nem tudván melyiket ki készítette. Így elfogultság nélkül lehetne ítélkezni, véleményt mondani.
Ezt el tudom vállalni, ha hozzám beérkezik mindkét Úr felvétele feltöltöm és elérhetővé teszem mindenki számára. -
#4195 Ismétlem (mostmár sokadszorra) - a felvétel nem rossz, de "történt" vele valami aminek inkább nem kellett volna megtörténnie.