11891949761344119704.png
  • Dióka
    Kicsit összefoglalva a témát, ez valóban egyfajta játék, bár hülye játék, mégis űzik, és én csak az újhullámos, divathóbortokon nevelkedett, azon oktatott stúdiósokat, hangmérnököket (és a szisztémnát elviekben megálmodó marketingosztályt) tudom hibáztatni.

Alapvető (általános) akusztikia jellemző, hogy minél hangosabb egy zene (hang), annál jobban magára vonja a hallgató figyelmét (ha mondjuk a zene önmaga nem tetszik a hallgatónak, akkor ennek értelme és sikeressége is erősen megkérdőjelezhető). Van erre a jelenségre egy médianick, loudness war, hangháború. Emiatt az újabb hangfelvételek a régi, korábban készültekkel összehasonlítva lényegesen hangosabban szólnak (azaz annak halljuk). Ezt két módon érték el, de végülis majdnem mindkét módszer hifi szempontból nézett hangminőség rovására megy. Elsősorban a bassline (dob, ütem) sávokat szeretik így kiemelni, hisz így a rosszabb minőségű hangképző rendszereken is egyfajta ütős hangzás képeződik le, és ha bárhol a médiában megszólal a zene, azért odakap a figyelem.....hogy meddig az már más kérdés, ezt elfelejtették vizsgálni.

Mint ahogy hellyel-közzel itt is elhangzott már, az egyik mód a hangfelvétel jelszintjének átlagos emelése, ami egy bizonyos határon túl már csak úgy valósítható meg, hogy a leghangosabb részeknél túlvezérlések keletkeznek, amik extrém esetben a jó fülek számára már nyilvánvaló torzításokat okoznak, persze vannak erre érzékeltlen fülek is. Rövidebb idejű csúcsok esetén fellépő torzítások „mindössze” fárasztó hangkép kialakulásához vezetnek, ami a kezdeti figyelemfelkeltést követően rövid időn belül már inkább ellentétes hatást vált ki, persze nem egy diszkóban, belőtt állapotban.

A szubjektív hangerő növelésének másik módja, hogy a hanganyag dinamikatartományát „összenyomják” leszűkítik, azaz a hangos részek érintetlenül hagyása mellett a halkabb részleteket felhangosítják. Ez meg az élethűség követelményeinek ellentmondó eljárás, aminek az eredménye ugyancsak egyfajta fárasztó hangzás kialakulása. Hogy pl. a tévé-rádió tartományon kívül ezek az eljárások megfertőzték a zenegyártó rétegeket, és orrbaszájba mégis ezt csinálják sokan, sok helyen, ennek talán az egy hülye százat-ezret-milliót csinál lehet az oka. Várható gyógymód az, hogy reméljük 'kinövik' ezt a halálra idegesíítő hóbortot.