5889
11891949761344119704.png
  • Musachy
    Lehet, hogy hülye vagyok, de én sem igazán értem. Mintha önmagát is cáfolná. De mindegy is, jöhet a sírás.
  • Wescone
    A "szakértő srác" véleményt formált pár mintáról - remek! Volnál szíves esetleg megosztani velünk is e mintákat ha már szóba hoztad őket?
    ...Amúgy, azon a véleményen vagyok, hogy még mindig nem érted (és a vigyorikból ítélve Kaposi kolléga sem), hogy miről is írkálunk itt páran, ergó, sajnos nem kicsit "beszélünk" el egymás mellett.

"Sajnos hozzam pl. meg mindig nem tudtalk olyan CD-t hozni ami megszoritja az analogot."

Elárulom, senki nem fog tudni "olyan CD-t hozni", de annyira köztudott ennek a miértje, hogy már blamázsnak számít az idézett mondat szerzőjére nézve.
    Végszóként, összefoglalva: miért-, de főleg mit akarsz bizonyítani amikor azt sem tudod, hogy tulajdonképpen mit kellene bizonyítani?
  • kaposi1
    Gyurikám még jó hogy azt nem írtad le hogy ki volt a másik alany, mert lenne sírás.
  • gyorgy74
    Mivel, hogy újra lett álmodva a rendszerem ezért egy szakértőhöz fordultam és azt hiszem analóg téren kicsit ott van a srác.
    Volt pár referencia felvétel amit elküldtem, és az újragondolt én felvételemet hasonlításra. Válaszban ezt kaptam tőle:
    Hello,

megnéztem a hangmintákat. Hat ugy tudnam jellemezni a haverod es a Te felveteled, mint ahogy nalam otthon a CD es az LP szol . A CD-t a haverod mintaja jellemzne - egy jellegtelen, lapos, visszafogott valami, korlatok kozott -, az LP pedig a Tied - dinamikus, verbo, mindent megmutato es zenei. Magyaran semmi gond sincs a Tieddel. Sokaknak szokatlannak tunik, mert jo LP hangot nem hallottak meg sokan. Egy jo LP hang szaszor jobb. dinamikusabb, mint a CD. Sajnos hozzam pl. meg mindig nem tudtalk olyan CD-t hozni ami megszoritja az analogot.
    A Te LP front ended, mind a hangszedo, a lemezjatszo, a phono elegge magasra teszi a lecet. Te azt tudod bedigizni ami azon a lemezen van. A tied alatt rengeteg olyan apro dolog hallatszik ami az ovenel ott sincs.
    Ezzel be is fejeztem nem vitatkozom senkivel. Úgyis mindenki a saját lovát dicséri.
  • Musachy
    Normalizálás, ugye. Na, jól haza lehet vágni azzal is a zenét.
  • eurolacko
    Jól beszélsz kolléga! Az a baj ezzel,hogy még meg is magyarázzák ,hogy deeee ez jóóóóó és a botfülűek meg bólogatnak,hogy IGEN ez a tuti Looooooool
  • narumon
    Szerintem az még nem hallotta eredetiben azt a nótát.
    Én csak azért nem értem, hogy valakinek "az jön be" mert ugye a zenész megcsinálta a zenét úgy ahogy ő elképzelte, halk hangokkal és hangosakkal egyaránt. Majd jön egy CD-re keverő emberke aki szarik az egészre és a halk hangokat felhúzza ugyanarra a szintre mint az összes többi. Tehát szarik a zenész munkájára, a stúdió utasításának megfelelően a zenész munkájának nagy részét kidobja a pöcegödörbe. Van olyan "rajongó" akinek ez tetszik? Nem nagyon tudom elképzelni. (Ráadásul a HQ soundhoz semmi köze)
  • Musachy
    S van, akinek javíthatatlan módon ez jön be...
  • narumon
    Ez egy tipikus példája annak, hogy lehet elbaszni egy keverést. Ez a loudness war ékes példája, egy dinamika nélküli lemez.
  • Wescone
    Akkor jól tippeltem!
  • Wescone
    Hahó! Ez valóban jó zene - régóta nem hallottam. No persze, az ilyen zenéket egy rádió sem játssza...
    Vittem, köszöntem!
  • Musachy
    1 kedvenc: Mecano - Hijo de la Luna '86
  • Musachy
    A lányában én is egyetértek (persze szigorúan 18+), de zenében maradok a kedvenc korszakomnál.
  • gyorgy74
    Nagyon szubjektív, hogy kinek milyen a halásküszöbbe valaki szereti a keményebb dinamikusabb hangzást valaki a lágyabb könnyed hangot részesíti előnybe. Illetve könnyű és komolyzenét kedveli, nem vagyunk egyformák. Két erősítő sem szól egyformán két különböző Pic-up is máshogyan muzsikál és még említést sem tettem a hangsugárzókról. Én úgy vagyok ezzel, hogy kinek a papné nekem a lánya...
  • Wind 67
    Én a zene hallgatás és annak rögzítésére gondoltam.
  • Wescone
    Úgy vélem, Wind egészen más téren maradna konzervatív... vagy tévedek?
  • gyorgy74
    Igen ezt ki is tárgyaltuk...
  • eurolacko
    Azt hiszem vagyunk itt páran akik valahogy nem kérnek ebból az új trendiből
  • Wind 67
    Én inkább maradok konzervatív ezen a téren.
  • gyorgy74
    Megértem Laci! Viszont most ez a trendi. Valamikkor apáink azt mondták mikkor otthon Italo Discó szólt, hogy mi ez a fertelem. Most meg én mondom ugyan ezt a lurkóknak.
  • Musachy
    Ehhh...
  • Wescone
    Valamit-valamiért alapon, néha áldozatot kell hozzon az ember...

• Wind 67
    "amit látni a képen, borzalmasan szűk dinamika, hangos kiabáló felvétel. ettől még tetszhet sokaknak ez, de ez nem az audiofil kategóriát erősíti, az biztos.hifi szempontból nézett hangminőség rovására megy "

Erről beszélek én is Gyuri !
  • kaposi1
    ..."de két óra önsanyargatás után már menekülhetnékem volt."
    Te egy igazi Survivor vagy hogy addig is bírtad.
  • Wescone
    Lehetséges, hogy odáig nem sikerült leinnom magam?!
  • commissioner
    "Azon gondolkodtam, hogy a fenébe szeretik-, sőt, igénylik egyesek ezt a "tébolyt" hetente több alkalommal is akár?"

Ha elég részeg vagy, akkor tompul annyit a hallásod, hogy elviselhető legyen.
  • Wescone
    Ismét jól "beszélsz", Dióka - érthetőbben nem is lehetett volna szavakba foglalni a lényeget.

"Várható gyógymód az, hogy reméljük 'kinövik' ezt a halálra idegesíítő hóbortot."

Reméljük, bár attól tartok, hogy nem pusztán hóbortról van szó. Lehetséges, hogy tévedek, de mintha valamiféle függőséget okozna ez az akusztikai eljárás, legalábbis a fiatal generációnál. Legutóbb amikor bekeveredtem egy diszkóba mattot kapott a hallásom 10 perc után! Nem akartam hangulatrontó lenni, így tűrnöm kellett egy darabig, de két óra önsanyargatás után már menekülhetnékem volt.
    Azon gondolkodtam, hogy a fenébe szeretik-, sőt, igénylik egyesek ezt a "tébolyt" hetente több alkalommal is akár?
    ...Nem találtam ésszerű választ.
  • Wescone
    Gee, már a peak level-től égnek áll a hajam!
    ...Arra számítottam, hogy a link magát a fájlt "rejti magában", nem egy YouTube videót - szemügyre vettem volna én is.
  • Musachy
    Jááj, az ex túl szexi lány tegnap lett fél évszázados!
  • Dióka
    nem a cd vagy nem cd a lényeg, milliónyi cd-nek van álopmszép hangképe (és milliónak meg nem), torzítás akkor jelentkezhet, ha a kiemeléseknél már 'vágás' is jelentkezik, de ennyire nyilván nem kezdtem el taglalgatni a mikéntjét.hogy mi és mennyi látszik tömörnek, az meg attól is függ, hogy milyen hosszú a szám és milyen xy tengelyen kinagyítva nézzük meg.
    a mintát nem tudtam jó rendszeren hallgatni, de a rosszabb rendszeren is azt adja,amit látni a képen, borzalmasan szűk dinamika, hangos kiabáló felvétel. ettől még tetszhet sokaknak ez, de ez nem az audiofil kategóriát erősíti, az biztos. a 'szépség' szubjektív, persze a zenében megvannak a sztenderdjei. este meghallgatom már dafke egy jobban is, és ígérem jelentkezem,ha változott a véleményem,mint ahogy a hallgatási körülmények is.
  • gyorgy74
    Igen egy CD sokkal hangosabban szól mint egy bakelit ugyan azon a hangerőn. Viszont nem torzít. A képe alapján nagyon tömör a felvétel veri a 0-dB. Még is keretek között marad, és szépen is szól.
    A teszt felvétel a következő itt meghallgatható!

• Dióka
    Kicsit összefoglalva a témát, ez valóban egyfajta játék, bár hülye játék, mégis űzik, és én csak az újhullámos, divathóbortokon nevelkedett, azon oktatott stúdiósokat, hangmérnököket (és a szisztémnát elviekben megálmodó marketingosztályt) tudom hibáztatni.

Alapvető (általános) akusztikia jellemző, hogy minél hangosabb egy zene (hang), annál jobban magára vonja a hallgató figyelmét (ha mondjuk a zene önmaga nem tetszik a hallgatónak, akkor ennek értelme és sikeressége is erősen megkérdőjelezhető). Van erre a jelenségre egy médianick, loudness war, hangháború. Emiatt az újabb hangfelvételek a régi, korábban készültekkel összehasonlítva lényegesen hangosabban szólnak (azaz annak halljuk). Ezt két módon érték el, de végülis majdnem mindkét módszer hifi szempontból nézett hangminőség rovására megy. Elsősorban a bassline (dob, ütem) sávokat szeretik így kiemelni, hisz így a rosszabb minőségű hangképző rendszereken is egyfajta ütős hangzás képeződik le, és ha bárhol a médiában megszólal a zene, azért odakap a figyelem.....hogy meddig az már más kérdés, ezt elfelejtették vizsgálni.

Mint ahogy hellyel-közzel itt is elhangzott már, az egyik mód a hangfelvétel jelszintjének átlagos emelése, ami egy bizonyos határon túl már csak úgy valósítható meg, hogy a leghangosabb részeknél túlvezérlések keletkeznek, amik extrém esetben a jó fülek számára már nyilvánvaló torzításokat okoznak, persze vannak erre érzékeltlen fülek is. Rövidebb idejű csúcsok esetén fellépő torzítások „mindössze” fárasztó hangkép kialakulásához vezetnek, ami a kezdeti figyelemfelkeltést követően rövid időn belül már inkább ellentétes hatást vált ki, persze nem egy diszkóban, belőtt állapotban.

A szubjektív hangerő növelésének másik módja, hogy a hanganyag dinamikatartományát „összenyomják” leszűkítik, azaz a hangos részek érintetlenül hagyása mellett a halkabb részleteket felhangosítják. Ez meg az élethűség követelményeinek ellentmondó eljárás, aminek az eredménye ugyancsak egyfajta fárasztó hangzás kialakulása. Hogy pl. a tévé-rádió tartományon kívül ezek az eljárások megfertőzték a zenegyártó rétegeket, és orrbaszájba mégis ezt csinálják sokan, sok helyen, ennek talán az egy hülye százat-ezret-milliót csinál lehet az oka. Várható gyógymód az, hogy reméljük 'kinövik' ezt a halálra idegesíítő hóbortot.

• Wescone
    Így van... csak tudnám, mi ennek az oka - vagy mire megy ki a "játék"?!
  • Musachy
    A hangerősség-téma jutott eszembe, ma hallgattam LP-ről King albumát, jól feltekertem a hangerőt. Aztán betettem a Carbonfools CD-jét, már előre jócskán visszavettem a hangerőből, de így is nagyon hangos volt. A Kinghez képest pedig még nagyon úgy tűnt ez a hangosság, hogy torzítás is van benne. Túl sok volt a fülemnek. Ez lehet az, amiről beszéltetek, hogy a mai felvételeket eleve hangosabban rögzítik. Mintha ez már a hangminőség rovására menne. De valóban, a mai zenéknél inkább a hangerő a mérvadó.
  • Musachy
    Ebben a történetben főleg azt birom, hogy fél év alatt "néha benéz" avagy majd jelentkezik valamikor Húsvét környékén, mintha a világ túlsó felén nem ugynannyi lenne az sg-re rákattintani, mint itt. Kanadában biztos nincs is net...
    De van! De van! Csak nem gondolom, hogy a nagy tanulmányúton pont ilyesmire szakítana időt.
  • Dióka
    ezért kell úgy nyomni,mint papucsügynökünk operatívban, mostmár mondhatom, a kanadai ZR is olyan titkos, hogy még önmaga sem tud sokszor magáról.
  • Musachy
    Meg még mi mindent megtudnak a faXbúkról...
  • Wescone
    Igen, akár az is benne lehet a pakliban, bár kétlem, hogy ezúttal ilyesmiről lenne szó.
    E-mail horgászatra amúgy is ott a f...book - az ám a tárhely!
  • Dióka
    reméljük, az igaz ügy mögött épp egy bazinagy globális spam adatbázishoz gyűjtik az allaroundtheworld emil cím listát!...mindegy , én megadtam itt mindenkiét!
  • Musachy
    Épp az imént "írta alá" a petíciót Kolompar Sandokan is Romániából.

Erről már én is tettem említést korábban Tyiánál. Ha mégis meghal a net, akkor lesz végre időm a lemezeimet hallgatni.