11891949761344119704.png
  • Zephyr Retiring
    " 2 azaz kettő csatornás hi-fi sztereót nem szükségeltetik ekkora méretben rögzíteni."

most viszont te nyúltál mellé

megosztok valamit (feltéve, ha tényleg érdekel a téma)

négy betű, egy kötőjel:

sa-cd.

nem sacd, mert azt már korábban levédte egy másik társaság:
    " la société des auteurs et compositurs dramatiques."

szóval sa-cd

****figyelem!!!
    a következő sorok megzavarhatják egyes whitefülű tagok lelkinyugalmát!!!****

mi az sa-cd?

az sa-cd-t is a sony és a philips fejlesztette ki. hogy melyik vállalat mit fedezett fel (vagy fejlesztett ki) az a két vállalat közös titka marad, de ez számunkra nem is fontos. a védjegy a sony birtokában van. a philipsnek joga van mind a diszk formátum, mind pedig a védjegy használatára.

az sa-cd kifejezés az angol super audio cd (ejtsd: "szjupör éjudio kámpekt diszk" ) kifejezés rövidítése - ez egy olyan optikai zenehordozó médium, amelyet arra szántak, hogy meghaladja az 1983-ban bevezetett (ma már hagyományosnak tekintett) kompakt diszk minőségét és színvonalat két területen is. egyrészt abban a tekintetben, hogy jobb minőségű a hangja sztereóban, másrészt pedig abban a tekintetben, hogy lehetőséget biztosít opcionális módon (választhatunk a sztereo és) a többcsatornás (multichannel) hangátvitelre..

remélem minden világos.
    nem az a kérdés, hogy érdemes-é rögzíteni bármit is nagyobba mint pl: 44 khz/16 bit..

a kérdés az: van-é mit?

most csak egy formátumot említettem hirtelen.
    van több is, és jobb is, mint az sa-cd.

interjú a nagymesterrel (részlet):

"- hagyományos audio cd-t érdemes elmenteni mondjuk sa-cd-be?
    - nem. teljesen felesleges, mert a bitráta és a spektrum is korlátozva van 44 khz-nél.
    - 320-as mp3-at vagy bármi más tömörített audio formátumot érdemes elmenteni mondjuk cd-től jobb minőségbe?
    - nem lásd az előző válaszomat.
    - stúdió felvételt, dat szalagos, vagy vinyles hanghordozót érdemes mondjuk sa-cd-be, vagy annál is nagyobb (jobb) formátumba elmenteni?
    - alapesetben a válasz igen. de sajnos itt is mérlegelnünk kell:
    az adott felvétel hangminőségét kell elsősorban megvizsgálni.
    vinyl és vinyl közt is van különbség.
    ha lehet, vegyük figyelembe a kiadó cég logóját, és a hangstúdió helyszínét (ennek hiányában pedig mondjuk a producert).."

meg kell említsem annak a nagymesternek a nevét is, aki ezt a tényt az sa-cd-ről egykoron először leszögezte.
    ő yoeri geutskens.
    sokaknak ez a név semmit sem mond.
    ha érdekel ki ő és miért foglalkozott ezzel a témával,
    megtalálhatod a fészbukon, a twitteren és még ezer helyen.

mivel egy ideje ismerjük egymást (te és én) rögtön le is szögezem:
    az elmondottak nem csak az én egyedi véleményem és nézőpontom alapján íródtak.
    nem kívánok vitába szállni sem veled, sem mással.
    megosztottam pár információt (amikkel kivételesen egyet értek én is)
    oszt ennyi.

ezektől függetlenül:

nagyon szép novembert és jó egészséget kívánok neked kolléga

u.i.: az a túróslepényt akár itt nálam is megehetjük bármikor.
    számom, szkájpom, íméjlem tudod..