-
van erre egy szó:
szubjektivitás.
a hangminőség terén is el lehet kanyarodni bármilyen útra..
kicsit olyan ez, mint a high end és a high fidelity közötti láthatatlan válaszvonal. míg egyikünknek a csöves hangfalankénti monoblokk monstrum erősítő jeleni a végletet, addig másikunknak mondjuk épp egy harman kardon ami tegyük fel egy pár philips-et hajt
igen. mondhatjuk egy eredetileg analóg hangfelvételre, hogy százszor jobb mint egy teljesen digitálisan stúdióban rögzített és digitálisan elmentett felvétel. de ez is csak egy vélemény..
a magam részéről szeretek mindent a nevén nevezni (már ha van neki)..
ennek az éremnek is két oldala van.
itt van egy részről az analóg felvétel, ami egészen addig analóg is marad míg nem rögzítjük digitálisan.
ugye említettem már régebben is, hogy a wav (44/16) amit veszteségmentesnek nevezünk, az ma már nem teljesen helytálló?
elérkeztünk a digitális korszakba.
ma már nem csak tévét nézünk, hanem smart tévéken internetezünk és ott is skype-olunk.
már rég nem szalagos vhs videókat nézünk hi-fi sztereó hanggal,
hanem minimum dvd-t 5.1-ben, egyesek pedig idén karácsonykor blu-ray-t 7.1-ben.. vagy 9.2-ben..
bizony volt idő, mikor az emberek a recsegő gramofont istenítették és csodálták..
és volt idő, mikor a szalagos magnetofon volt az isten..
majd megismerhettük a vinyl lemezek csodás világát, ami megfelelő hangberendezésen hallgatva bárminek odavághatott.
de jött a cd, ami ügyesen kihasználta az emberi fül hallástartományát.
igaz azt bármilyen addigi hanghordozónál tökéletesebb, kristálytisztább hangminőségben..
azt hittük ez a csúcs..
ám jött a dvd és mindent vitt kép és hangzás terén is.
még fel sem ocsúdhattunk, mikor beköszöntött a hd-dvd..
és gyorsan már 2008-ban el is köszönt, mert át kellett adnia a helyet a blu-ray-nek..
én (de nem csak én) ezt tartom jelenleg az igazi losslessnek.
számomra mindig is a kristálytiszta hang marad a "hq sound"..
és akkor itt a szakmai részt lezárnám.
jöjjön az érem másik oldala.
"titokban" bekapcsolok néha egy japán tranzisztoros erősítőt,
ami meghajtja a belga hengsugárzókat,
amin a német barázdabillegető
francia fekete korongról
halkan sercegő, dinamikus slágereket ont éhes fülkagylócskáimba
de most nem rólam beszélünk
a digitális technikáról van szó.
érdemes ezeket is átolvasni. egy 9.2-es erősítő a téma:
mondjuk már ez is 2 éves technológia..