| Codemasters | Formula1-Game | Facebook | Twitter | Flickr | Codies Forum | Modok | Setup segédlet [1] [2] | Magyar kézikönyv |
| Hungarian SimWorld | VirtualR | RaceSimCentral | DrivingItalia | NoGrip | BSimRacing | F1 2010 OFF/Warez |
-
A szimulátorok legtöbbjéről maguk a fejlesztők döntötték el,hogy márpedig az. Aztán ennyi. :D Itt van pl. az rFactor a tucatnyi F1-es modjával és hát mindegyik totál más, évadon belül is ráadásul. És akkor ki dönti el, hogy milyen szimulálja a valóságot? Az, amelyik nehezebb? És aztán attól, mert az egyik modban csaknem lehetetlen pályán tartani a verdát, akkor az reális? Nagyon nem hinném, mivel egy valódi F1-es autó egyik lényege és sajátossága az extrém stabilitás... Ehhez képest egyes modoknál extrém instabilitás van... Marha jó szimuláció, mondhatom... :D Ezzel az erővel a valós F1 kajak árkád, nem? :D
Szerintem egyik szimulátornak mondott játék sem hiteles ebben a formában. Néha mutogatnak pilótákat, hogy ezzel meg azzal játszottak pár percet, de én még nem olvastam arról, hogy ezek a pilóták a játék után azt mondát volna, hogy fú, hát ez majdnem olyan volt, mint a valóságban. Ebben az értelemben óriási tévhit az, hogy a factor például szimulátor. Ezt a közössége elhiszi magának aztán jó'van és örülhetnek, hogy ők szimulátorosok. Kábé ez a történet az ArmA játékosokkal is, kajak elhiszik magukról, hogy fú, hát mindarra képesek, mint a játékban, de a rideg valóság az, hogy egy valós harci szituációban az első cselekményük a naciba csinálás lenne...
Szerintem a valós szimulációhoz, vagyis ahhoz, hogy kapjunk egy valódihoz közelítő vezetési élményt, a megfelelő hardver és szoftveres környezet sem áll még rendelkezésre.
Kábé Totti szövege az, ami közelít a legjobban ehhez a témakörhöz: Inkább elhitetik veled, hogy ez valószerű. Kapsz egy mélyreható setup-menüt, az autó idegesen reagál a mozdulataidra, fékezni kell a kanyaroknál, van valamilyen szintű törés, állatok a hangok, szar a grafika és akkor az már szimulátor. :D
Persze ezek mindenképpen komolyabb cuccok, mint amilyen az F1 2010 lesz, bár azt kétlem, hogy valószerűbbek, azért, amit itt többen is leírtak: A szimulátoroknál nincs valós alap, max annyi, hogy fú, hát a hangokat élesben vették fel a pályákon. Oké, tehát a hangok valószerűek. És? A többivel mi van?
És ha már itt tartunk: Ant legalább ott volt tanácsadóként és teszterként az F1 2010 munkálatainál, az rFactornál ki volt ott? Az FSOne 09-nél ki volt ott? F1RFT-nél ki volt ott? F1RL-nél ki volt ott? Race 07-nél? LFS-nél? Van hiteles, fejlesztőcsapatban dolgozó versenyző, versenymérnök, aki tudásával hozzárakott ezekhez és meg tudja erősíteni azt, hogy ezek a szimulátorok valószerűséget adnak? Vagy a szimulátorosoknak elég a borítón olvasható PR-szöveg a valós vezetési élményről?
Ebből a szempontból hiába nem soroljuk az F1 2010-et a szimulátorok közé - bár még meg sem jelent, tehát ezzel is ildomos lenne várni -, Davidson és a F1-es csapatok együttműködése miatt ezerszer hitelesebb lesz, mint akármelyik, szimulátorként eladott cucc.